Свекърва ми посъветва дъщеря си да не бърза да събаря старата ни къща, като каза, че ако реша да остана, ще имам нужда от жилище.

Заминах да работя преди 15 години и оттогава живея и работя там. Върнах се у дома за зимната ваканция, защото през януари навърших 60 години и исках да празнувам със семейството си. Когато заминах за чужбина, синът ми беше на 16 години и тъкмо беше започнал да учи в университет. Къщата ни в селото беше в много лошо състояние. Тъй като работех като фелдшер в здравен център, нямах възможност да инвестирам в ремонти. Съдбата обаче се обърна, когато един приятел, който от дълго време живееше в Италия, предложи да ми помогне. Видях в това ценна възможност, а родителите ми подкрепиха идеята.

С подкрепата на родителите ми реших да се възползвам от този шанс. Синът ми вече се беше преместил в общежитие и беше самостоятелен. Затова отидох в друга държава, изпратих пари на майка ми и тя построи хубава къща наблизо. Трябваше да продължа да печеля пари, затова останах на работа за по-дълъг период от време. Преди две години майка ми почина и синът ми ми каза за намерението си да се ожени. Бъдещата му съпруга е хубаво момиче от града. Те обаче нямаха достатъчно пари, за да покрият разходите за гостите, затова аз сам финансирах сватбата. Всъщност не ми пукаше, стига те да бяха щастливи.

Тъй като бях в чужбина и къщата беше празна, предложих на младоженците да се преместят и да живеят там. Така синът ми стана собственик, купи кола и подреди двора. При пристигането ми бях изумен от трансформацията – новата къща беше още по-просторна и красива от снимките, които синът ми изпрати. Преди няколко месеца жената, за която се грижех през последните няколко години, почина. Тъй като не си бях намерила нова работа, реших да се върна у дома за известен период от време с надеждата, че животът ще се върне към нормален ритъм. Пристигнах през октомври и следващите месеци на живот с децата ми бяха шок за мен. Чувствам се като чужденец в собствения си дом. Синът ми отива на работа сутрин и се връща късно вечер, така че почти не го виждам, а снаха ми постоянно ме избягва. Отначало си помислих, че й трябва време, за да свикне с мен и моето присъствие в къщата, но на рождения ми ден разбрах, че става дума за нещо съвсем различно   .

празнувахме рождения ми ден през януари и поканих още членове на семейството да се присъединят към нас. Точно по време на това празненство към мен се приближи една сватовница и ме попита кога ще се върна на работа. Отговорих искрено, че още не съм мислила за това и че може би ще си остана завинаги вкъщи. След отговора ми тя си тръгна.

Отидох в кухнята, за да взема малко храна, и чух разговор между свекърва ми и снаха ми. Свекърва ми съветваше дъщеря си да не бърза да събаря старата ни къща, като казваше, че ако реша да остана, ще ми трябва място за живеене. Това беше момент на шок за мен. Прекарах десетилетие в чужбина, работейки усилено, за да изградя собственото си гнездо, а сега синът ми и съпругата му планират да ме изселят от собствения ми дом. Не знам какво да правя по-нататък    .

Да се върна ли и да изкарам пари за друго жилище, или да кажа на децата си, че съм построил това гнездо преди всичко за себе си?

 

Rate article
Свекърва ми посъветва дъщеря си да не бърза да събаря старата ни къща, като каза, че ако реша да остана, ще имам нужда от жилище.