Свекърва ми каза, че бебето, което предстои да се роди, се нуждае от собствено пространство, така че майка ми и аз трябва да освободим стаята.

Мисля, че брат ми не се е оженил за добра жена.

Честно казано, в началото се опитвах да поддържам коректни отношения със снаха си. Брат ми и съпругата му живяха известно време с майка ми и мен. Тогава аз се преместих в по-малка стая, майка ми се премести във всекидневната, а брат ми и съпругата му получиха нейната спалня. За съжаление Елена веднага се опита да ни покаже с поведението си, че не сме й равни. Тя беше дъщеря на професор. Съпругата на брат ми не смяташе за необходимо да чисти или да готви, като обясняваше, че не си е вкъщи. Когато Хелена забременя, тя каза, че има нужда от тишина и спокойствие. Майка ми не е конфликтна личност, затова наблюдаваше всичко мълчаливо. От друга страна, аз дори не можех да доведа приятелите си вкъщи, защото Хелена не искаше.

Тя изискваше добра храна и тишина. Мама трябваше да готви за нея и за нас поотделно. Няколко пъти се опитвах да говоря с майка ми, за да не се опитва да угажда по този начин на снаха си, която от ден на ден ставаше все по-нахална. По-близо до раждането съпругата на брат ми каза, че все още нероденото ѝ бебе трябва да има отделна стая. Тя искаше да ме премести във всекидневната при майка ми. Не можехме повече да търпим това. Елена избухна в сълзи и започна да крещи, сякаш щяхме да я накараме да роди по-рано. Брат ми се застъпи за жена си и ме нарече сополива. Накрая мама помоли брат си да разреши жилищния въпрос. В крайна сметка те се изнесоха. Освен това не знаехме нито кога се е родил синът им, нито кога се е състояло кръщенето. Свекървата само каза, че не бива да носим никакви подаръци, че е по-добре да дадем на детето пари. Тя дори уточни сумата.

Майка ми каза, че не разполага с такива пари. И на всичкото отгоре ни беше забранено да виждаме бебето. Майката отначало беше разстроена, но после започнаха сами да ни носят момчето. Самата Елена
понякога оставяше сина си при мен и майка ми. Например, когато трябваше да излезе с приятелките си на кафе или на маникюр. Но тя винаги взимаше детето с оплаквания. Беше зле облечен , зле нахранен. Когато детето навърши една година, брат ми и снаха ми дойдоха на гости. Казаха, че трябва да решат по някакъв начин жилищния си проблем. Тъй като не можеха да получат заем за апартамента, снаха ми реши да отиде на работа и междувременно да остави детето при мен.

– Вие учите в педагогически университет, така че ще получите известна практика. Трудно ни е да живеем само със заплатата на брат ти. Но ние нямаме с какво да ти плащаме. А уроците? Можеш да се прехвърлиш да учиш задочно, трябва да ни помагаш – каза тя.

Аз отказах, разбира се.

Не можех да обясня на брат ми, че жилищните им проблеми изобщо не ме засягат. Защо трябва да жертвам собственото си образование в полза на някой друг? А след това пак щеше да ми се наложи да слушам недоволството на снаха ми, че не се грижа добре за детето ѝ.

Елена ни нарече егоисти и каза, че никога повече няма да стъпи в нашата къща. За около шест месеца те наистина не се появиха. Докато един ден брат ми не се прибра вкъщи. Оказа се, че съпругата му е отишла на работа и там се е запознала с друг мъж. Тя се развела с него и подала молба за издръжка.

Сега тя изнудва брат ми с детето. Ако той плаща издръжката, ще вижда сина си. Ако не го направи, няма да го вижда. Само че другият мъж, с когото Елена се запознала, не бързал да се ожени за нея. Той си имаше съпруга. Така че бившата съпруга на брат ми все още живее в апартамент под наем, за който, между другото, брат ми все още плаща. Брат ми ни се извини и каза, че следващия път ще си избира жена по-внимателно.

 

Rate article
Свекърва ми каза, че бебето, което предстои да се роди, се нуждае от собствено пространство, така че майка ми и аз трябва да освободим стаята.