Със съпруга ми оставихме апартамента на сина ми и се преместихме в провинцията. А той се премести при свекърва си и нае нашия.

Със съпруга ми се оженихме, когато бяхме на двадесет и три години. Между другото, по време на сватбата вече бях бременна. И двамата бяхме завършили университет. Учихме в педагогическия факултет. Семействата ни не бяха заможни. Нямахме богат баща или чичо, така че постигнахме всичко със собствен труд.

Ходех рано на работа. Почти от раждането си синът ми беше хранен изкуствено. Дали от стрес, или от еднообразното хранене, аз, младата майка, нямах мляко. Синът ми беше пуснат в детска ясла на почти 11-месечна възраст. Там го научиха да се храни с лъжица, да сяда на гърне и да спи без люлеене. А аз и съпругът ми трябваше да работим.

Отначало живеехме под наем, после в едностайно жилище, а след това спестихме за двустаен апартамент. И понеже сме селски хора, искахме парче земя и го купихме преди няколко години. Съпругът ми построи там тухла по тухла малка двустайна къща. Монтирахме готварска печка, изравнихме земята. Купихме мебели.

И всичко беше наред. Просто да живеем и да се наслаждаваме. Ние сме на 46 години. Току-що започнахме да живеем за себе си. Но гените си вземат своето. Синът ни на 23 години също реши да се ожени. Снаха ми произхожда от заможно семейство. Тя и синът ми учеха заедно право. Те решиха да се оженят.

И това започна. Искам скъп ресторант, лимузина, меден месец, отделен апартамент.

От раждането на сина ми имах чувството, че не му даваме любов. Рано на детска градина, рано на училище. Със съпруга ми винаги сме заети. Както учителите често имат навика да правят. Непрекъснато се грижехме за чужди деца. А синът ми имаше повече време за себе си. И така се случи, че баба му и дядо му живееха далеч. Така той израсна. Но ние се опитвахме да го компенсираме за всичко, поне материално. Скъпи играчки, секции, дрехи, платено обучение, кола на 18-годишна възраст.

А сега решихме да подкрепяме и него. Всички спестени пари дарихме за сватбата. След като се посъветвахме със съпруга ми, решихме да му подарим апартамент. Помислихме си, че нека те да не страдат като нас. Родителите на булката също дадоха пари, но те похарчиха повече за нея. Кожи, бижута. Освен това сменихме всички мебели в апартамента. Родителите ѝ имат голяма селска къща, на три нива. Модерни мебели, модни коли.

Постепенно синът ми се отдалечи от нас. След това започна да идва веднъж месечно и престана да се обажда изобщо. Зет ми намери на сина ми работа в някаква фирма.

И тогава случайно със съпруга ми срещнахме един съсед на пазара. Тя ни каза, че синът ни отдавна не живее в апартамента ни. Той и съпругата му живеят при свекърва му. А апартаментът ни бил отдаден под наем. Съпругът ми веднага се почувства зле. Успокоих го. Веднага се обадихме на сина ни и той грубо ни каза, че ние сами сме им дали апартамента. Той каза, че така или иначе никога не сме имали пари. Крещеше, че той винаги е бил най-лошият. Упрекна ни, че сме позволили на него и съпругата му да имат по-добър живот от нас. Каза, че се срамува, че е на свободна практика в дома на тъщата си, докато ние, родителите му, сме обикновени учители.

Със съпруга ми решихме да се борим срещу несправедливостта и егоизма. Отидохме на консултация с адвокат. Той ни каза, че тъй като не сме оформили дарението, действията на сина ни са незаконни. Според него наемодател може да бъде само наемодателят, т.е. лицето, което е получило правото да наеме апартамента.

Решихме да не съдим сина, а да оставим наемателите да останат за един месец. Обяснихме им всичко. Те бяха много разбиращи хора. Навреме се изнесоха, без да кажат нито дума. Ние се преместихме обратно в апартамента. Но все още нямаме контакт със сина си. Съпругът ми е възмутен, аз също. Може би след известно време ще се помирим.

 

Rate article
Със съпруга ми оставихме апартамента на сина ми и се преместихме в провинцията. А той се премести при свекърва си и нае нашия.