Спестяването на светлина, вода и тоалетна хартия така или иначе няма да ми донесе пари – отговори снахата на свекърва ми.

– Те изобщо не пестят светлина! – възмущава се Барбара. – Те не изключват светлината в тоалетната през нощта.

Снахата казва, че по-големият ѝ син се страхува от тъмното. Питам я дали не е възможно да стане през нощта и да включи светлината, а тя казва, че по-малкият син стене цяла нощ и ако все пак води по-големия син до тоалетната през нощта, той ще припадне.

Снахата на Барбара, Алина, в момента е в отпуск по майчинство. Снахата и синът ѝ имат двама сина и живеят много скромно. Двойката живее в апартамент под наем. Синът на Барбара работи до късно и захваща всякаква допълнителна работа. Майката вижда, че синът ѝ трудно изкарва пари.

Алина харчи цялата заплата на съпруга си просто ей така. Това се вижда от лампата, която гори в тоалетната цяла нощ, да не говорим за светлината, която гори през целия ден във всички стаи. Например свекърва ѝ вкъщи включва светлината само когато не може без нея и то само в стаята, в която се намира.

Дори когато напусне стаята за известно време, тя веднага изключва светлината, а когато се върне, я включва. Тя вече прави това автоматично, защото е абсолютно безсмислено да се осветява празна стая.

А снахата оставя светлината включена в целия апартамент, дори и през деня.

– Живеем на приземния етаж, прозорците ни са покрити с дървета, така че в стаите винаги е сумрак, дори ако навън грее слънце и не мога да седя на тъмно, изпадам в депресия от липсата на светлина!

Всъщност Алина е далеч от това да харчи пари. Момичето не ходи на салони и не си купува нищо. Въпреки това обаче свекърва ѝ не е щастлива през цялото време.

– Алина се държи така, сякаш е дъщеря на милионер – оплаква се Барбара. – Когато мие чиниите, тя пуска водния поток на пълна мощност. Неведнъж съм ѝ казвала, че водата трябва да се изключи, но тя изобщо не ме слуша, а сметките за вода се изчисляват на милиони. Вкъщи мога да изключвам водата само когато си мия лицето, зъбите или мия чиниите. Децата трябва да се учат от малки да бъдат икономични. Измивайте си бързо ръцете и изключвайте водата, защо да я гледате и да броите гарваните? Може да изглежда като дреболия, но след това трябва да платите за водата.

Алина слуша свекърва си и никога не ѝ противоречи, но въпреки това прави всичко по свой начин.
– Можеш да я научиш, но без резултат. Казвал съм ѝ да инсталира на телефона си приложение, в което има отстъпки в супермаркетите – това е чудесно нещо, но тя не го прави. А знам, че всички пенсионери вече са оценили предимствата на това приложение. Някъде за отстъпки вземат месо, някъде мляко и някъде хляб . Тя ходи с децата си всеки ден, така че защо да не го прави в полза на семейството? – Барбара се оплаква.

Алина не иска да пазарува с детето си . Тя винаги купува всичко в един и същи супермаркет и не обръща внимание на промоциите. Тя просто идва и купува всичко, което е планирала. Понякога, ако има късмет, успява да купи нещо в наличност, но това се случва много рядко.

– Но наскоро снаха ми изхвърли цял чувал картофи, сигурно имаше осем килограма от тях. – казва свекърва ми. – Но те са получили тези картофи безплатно. Приятелката ми даде чувала и аз ги дадох. Алина погледна картофите, не й харесаха, затова изхвърли целия чувал. По-късно тя ми каза: “Там имаше само грах, да ги обелиш щеше да е трудна работа. Не ми трябват такива картофи.”

Освен това Алина никога не приема неща, оставени от някого , и особено не иска да ги взема за децата.

– На няколко пъти носех на снаха си детски дрехи, за да ги носи из къщата. Всички неща бяха чисти и все още в прилично състояние, но тя отказа да ги вземе. След това ми каза да ги върна на мястото, откъдето съм ги взела, че няма да ги носи. Казвам ви, тя живее така, сякаш има милиони, скрити под възглавницата си.

Барбара е сигурна, че ако снаха ѝ не поумнее , никога няма да се сдобият със собствено жилище, а ще прекарат целия си живот под наем. Свекървата е сигурна, че парите на снаха й изтичат през пръстите й.

 

Алина си мисли, че дори и да заделя някакви пари, пак няма да може да си купи собствено жилище. А това не е спестяване. За да бъдеш богат, трябва да се научиш да печелиш пари, а не да ставаш скъперник.

Коя от жените според вас е права ?

Необходимо ли е да се пести за дребни неща или не ?

 

Rate article
Спестяването на светлина, вода и тоалетна хартия така или иначе няма да ми донесе пари – отговори снахата на свекърва ми.