“Сложете децата да си легнат и почистете, имате стая от 18 квадратни метра, можете да почистите всичко за половин час”: каза мама

След като получи съгласието на майка си да купи дневна извън града, Мария започна да работи по сделката. След като всички документи бяха готови, Ребека се премести в жилището, като взе със себе си вещите и нещата от първа необходимост. Бившият собственик беше казал, че ще остави всички мебели, и не се излъга – малкият апартамент си остана такъв, какъвто Ребека го беше видяла за първи път.

Напоследък самата тя мислеше да се изнесе от дъщеря си и зет си възможно най-скоро. Въпреки че се държаха неутрално и се стараеха да не се карат за дреболии, все пак ситуацията беше напрегната през цялото време. Имаше чувството, че скоро всички няма да издържат и ще избухнат от натрупания негативизъм. Ребека вече мечтаеше да живее сама и да си почине от кошмара.

През първите няколко седмици беше така. Ребека свикна с разписанието на местния автобус и стигаше до работата си без прекачване. Когато се връщаше у дома, бързо приготвяше вечеря и се отпускаше, наслаждавайки се на тишината и спокойствието. Дори телефонът мълчеше, Ребека не се обаждаше на дъщеря си и не се интересуваше как се справя майка ѝ. През уикенда тя се разхождаше по брега на реката и се разхождаше покрай горския парк. Започваше да харесва живота си на самотен човек.

Но всички хубави неща стигат до своя край. Точно три седмици по-късно тишината във всекидневната беше нарушена от силен звън на вратата. Когато Ребека я отвори, видя на прага дъщеря си. Тя държеше на ръце малката Алиса, а до нея беше Сара.

– Здравей, мамо! – Мария каза “здравей”.
– Здравей!” – каза Ребека в отговор, разбирайки защо дъщеря ѝ е дошла.
– Мамо, остани с момичетата, а утре ще дойда да ги взема – помоли Мария.
– Исках да направя генерално почистване.
– Слагаш децата да спят и започваш да чистиш. Имаш стая от 18 метра, можеш да я почистиш цялата за половин час.

Мария не разбираше защо майка ѝ противоречи. В края на краищата тя смяташе, че животът на Ребека трябва да се върти само около нея, внучките ѝ и нейните грижи.

В тази секунда Сара се хвърли в прегръдките на баба си и сърцето на жената отново се разтопи. Тези очи, носът, сладката усмивка, ямичките по бузите ѝ. Ребека осъзна, че самата тя много липсва на внучките си.

– Добре – каза Ребека.

Мария подаде на майка си чанта с дрехи и адаптирано мляко, обърна се и си тръгна, без дори да каже довиждане. Тя дойде да вземе момичетата чак в неделя вечерта, като знаеше добре, че в понеделник Ребека трябва да работи.

От този момент нататък Мария водеше децата при баба си почти всеки уикенд и ги оставяше до неделя вечер. Единственото хубаво нещо в цялата ситуация беше, че Ребека не виждаше зет си.

Rate article
“Сложете децата да си легнат и почистете, имате стая от 18 квадратни метра, можете да почистите всичко за половин час”: каза мама