Следващия път, когато сестрата се обади, откажете да помогнете. Оставете я сама да решава проблемите си!

Децата ми пораснаха и имат собствени семейства. По-големият има дъщеря, а по-малкият – син.

Синът ми живее в съседство, от другата страна на улицата, а дъщеря ми има по-малко късмет – тя живее извън града. Виждам се често със сина си, снаха си и внучката си, а след като младоженците изтеглиха ипотечен кредит и започнаха да работят извънредно, на моите плещи падна да водя малката до и от детската градина, но това не беше нещо трудно за мен, защото бях пенсионер и исках да помагам на децата си.

Преди седмица дъщеря ми беше откарана в болница за операция на апендикс и й казаха, че ще трябва да остане в болницата няколко дни, съпругът й беше в командировка и нямаше да може да се върне толкова скоро, затова ме помоли да помогна на нея и на сина й. Разбира се, съгласих се, как може една майка да откаже да помогне на дъщеря си?

Синът и снаха ми обаче смятаха, че точно това трябва да направя.

– Позволете ми да взема внучката си с мен. За нея ще е добре да остане в селото, там въздухът е по-чист и всичко е вкъщи, а и тя отдавна не е виждала брат си, ще си играе с него – мислех, че трябва да са доволни от това решение.

– За какво говориш? Там има пчелин! Ами ако някоя пчела ужили дъщеря ти? Тя може да е алергична!” – изкрещя ми снахата.

Обещах, че няма да допусна нищо да се случи на внучката ми, и накрая ни пуснаха.

Всичко мина добре. Няколко дни по-късно дъщеря ми се върна у дома, но ние останахме с нея, докато се възстанови напълно. Внучката ми също е добре, тук никой не я е ухапал, с изключение на братовчед ѝ (но и него ухапа).

Мислех, че синът ми и снаха ми ще се радват да си починат малко от дъщеря си и от мен, но те бяха недоволни от всичко, което се случи.

– “Мамо, следващия път, когато сестрата се обади, откажи да ѝ помогнеш. Нека тя сама да си решава проблемите!” – заплашително ми каза синът ми.

Тези думи предизвикаха сълзи по лицето ми: “Как смееш да казваш това? Може би дъщеря ми не ми е толкова близка, колкото си ти? Или може би аз трябва да помагам само на теб… Ако тя има нужда от помощ, аз винаги ще дойда, както дойдох да помогна на теб!”

След това цяла нощ не можах да заспя, измъчван от мисли за това как се е случило така, че съм възпитал сина си да бъде егоист. Защо той мисли само за себе си? Дъщеря ми често пита за него, тревожи се за него, праща му много домашни задължения, а той… Той смята, че аз съм прислужница за него и снаха му и трябва винаги да съм наблизо. Никога не ме питат дали съм добре и как се чувствам.

Къде сбърках, че ги възпитах по този начин? И как мога да се справя с това сега?

 

 

Rate article
Следващия път, когато сестрата се обади, откажете да помогнете. Оставете я сама да решава проблемите си!