След смъртта на съпруга си Мария не моли семейството си за помощ, а решава да се справи с всичко сама.

Мария винаги е била горда и независима жена. Никога не се е оплаквала от живота си, никога не е искала пари или помощ от никого. След като се оженили, тя и съпругът ѝ наели къща. В началото не било лесно, защото трябвало да правят всичко сами. В дома им липсвали основни неща: съдове, мебели и домакински уреди. Често им се налагало да пестят пари за вещи. За пътуване или почивка не можело и дума да става.

А когато им се родили деца, станало още по-трудно. Детски дрехи, храна, памперси, посещения при лекар, безсънни нощи. Мария обаче никога не се отказвала и винаги намирала изход от всяка ситуация. Неописуемата скръб почукала на вратата им, когато съпругът на Мария починал. Жената останала сама с проблемите си и малките деца в ръцете си.

Въпреки това тя дори не си помисляла да се откаже. Със собствени усилия Мария отгледала двама интелигентни и успешни хора. Само Бог знае как е успяла да направи всичко това   .

един ден Мария решила да разкаже на децата си историята на своя труден живот.

– Спомням си как останах сама с малки деца на ръце. Баща ви беше починал, а ние нямахме достатъчно пари. Нямаше кой да очаква да ми помогне. Въпреки че роднините ми можеха да ми помогнат, аз не поисках помощ. Реших да се справя с всичко сама.

През есента бързо застудяваше. В края на октомври удариха първите студове, а аз нямах време да си купя зимно яке и обувки. За мен ти винаги си бил на първо място. Купих ти всичко, от което се нуждаеше, но не помислих за себе си. Облякох няколко слоя дрехи, метнах едно есенно яке и изтичах на работа. Не мислех за това, че ще се разболея или за нещо друго.

– “Мамо, ти със сигурност си добра майка. Ще ти бъдем благодарни до края на живота си, че ни отгледа и ни изправи на крака. Само ако знаехме колко много здраве и сили ти е отнело това. Никой не те е принуждавал да седиш с протегната ръка, но можеше да помолиш семейството си за помощ. Да, беше ни омръзнало. Но като всички останали и ние искахме бонбони и играчки. Това щеше ли да донесе трудности на баба ви и дядо ви? Те определено нямаше да са по-бедни с няколко гривни, ако знаеха, че имаме нужда от тяхната помощ – каза най-голямата дъщеря на майка си.

“Сега всички обвиняват Мария и осъждат поведението ѝ. Никой от семейството ѝ не е имал представа, че тя е в такава трудна ситуация. Децата ѝ изглеждаха добре облечени и щастливи. И откъде можеха да знаят за това? Мария никога не се е оплаквала. Ако знаеха… щяха да помогнат с храна или играчки.

Мария е убедена, че е постъпила правилно. Според нея е по-добре да запазиш гордостта си, отколкото да подадеш ръка. Някои хора може да са щастливи да получат помощ от другите, но за други това може да е унизително. Ето защо Мария е убедена, че незнанието на истината е по-добро от преценката    .

Децата така и не разбират позицията на Мария. Няма нищо срамно в това да поискаш помощ. Всеки има свое собствено мнение.

Rate article
След смъртта на съпруга си Мария не моли семейството си за помощ, а решава да се справи с всичко сама.