След като се оженихме, свекърва ми изобщо не ни помагаше, всичко беше за по-младата ми снаха.

Всичко за дъщеря ми, нищо за сина ми. Омъжена съм от 18 години, омъжих се за Хари още в колежа. Аз идвам от провинцията, съпругът ми също, но от столицата. Свекърва ми живееше в огромна къща в предградията. Навремето съпругът на свекърва ми беше главен енергетик. Къщата им беше пълна и имаха езерце с пари. Имаха всичко на масата. Така че свикнаха да не си отказват нищо.

После, когато съпругът ми завърши училище, за семейството настъпи друго време: баща ми почина и трябваше да пестим. Свекърва ми все още работеше, беше заместник-директор на училището, дъщеря ѝ беше малка, а съпругът ми отиде в института, където се запознахме.

– Кои са родителите ти, бейби – попита ме свекърва ми при първата ни среща. – A…. – каза тя разочаровано, когато разбра, че родителите ми са просто работници в една от фабриките. Но ние планирахме да живеем отделно, мечтаехме да печелим и да се справяме сами, така че разочарованието на свекърва ми не ме засягаше особено. Най-важното е, че със съпруга ми се обичаме и разбираме.

Със съпруга ми веднага се впуснахме в работа, защото трябва да плащаме наем и да спестяваме за собствен апартамент. Взехме ипотечен кредит, аз дори успях да работя по време на отпуска по майчинство, работех като преводач, така че вкъщи вземах комисиони, а през нощта работех върху технически преводи. Но също така платихме ипотеката за апартамента ни предварително. Преди осем години сестрата на съпруга ми завърши гимназия и постъпи в един от университетите. Свекърва ми продължаваше да се оплаква:

– Как моето момиченце ще живее в общежитие – каза тя на съпруга си, – ти си мъж, на теб ти е по-лесно, а тя е домашно, скромно момиче, ще се обиди.

Да, сестрата на мъжа ми не е от момичетата, които могат да обидят някого, тя е 100 кг живо тегло и е бърза на езика и бърза на ръката.

– Решила съм да продам къщата си – каза свекървата, – все още имам малко земя там. Ще я продам и ще купя апартамент за мен и дъщеря ми.

Помогнахме на свекърва ми с продажбата, тя взе едностаен апартамент за себе си и двустаен апартамент за дъщеря си в града. Засега двете живеехме в едностайния апартамент, а двустайния давахме под наем. Със съпруга ми нямахме претенции към парите от продажбата на къщата и земята, макар че беше жалко: по това време свекърва ми все още беше затънала в ипотеката, а ние бяхме готови с апартамента и колата.

Няма страшно, аз съм мъж, ще изкарам – каза Хари, – с апартамента не остава много, тогава ще вземем колата. Сами.

Трябва да се каже, че майката на съпруга ми беше много склонна към затлъстяване. А с времето и заседналия градски начин на живот тази пълнота стана много забележима, теглото ѝ достигна 110 кг. Дъщеря ѝ завърши образованието си, омъжи се и свекървата се премести в едностайния ѝ апартамент. Един ден на свекървата ѝ стана лошо, дойдохме с Хари, извикаха линейка. Лекарите я приеха:

– Ако искате да живеете още, трябва да отслабнете – каза категорично лекарят. Свекърва ми беше изписана вкъщи с определено подобрение, в болницата беше отслабнала с 8 кг.

– О, дори ходенето стана по-лесно – зарадва се свекърва ми, – ти, снахо, сега ми купувай само тези продукти, които лекарите разрешиха, ще се придържам към диетата си и ще отслабна. Съпругът ми и аз се радвахме. Трябваше да посещавам майката на съпруга ми почти всеки ден или да пращам дъщеря си да купи хранителни продукти и да помага на баба ми. Сестрата на съпруга ми беше в отпуск по майчинство, така че не можех да избягам от малкото дете. За свекърва ми приготвях всичко на пара, но само всичко с ниско съдържание на мазнини. На свекърва ми веднага ѝ олекна: отслабна с почти 30 килограма, лекарите ни похвалиха.

След това дъщеря ѝ излезе в отпуск по майчинство, за да отиде на работа, и тя работеше недалеч от дома на майка си. Започнах да влизам и да забелязвам миризмата на пържено свинско месо. После хладилникът на свекърва ми беше зареден със същите стари продукти: заквасена сметана, масло. На масата има всякакви видове бисквити и бонбони. – Свекърва ми казва: “Какво ще ти направи една хапка?

Обаждам се на снаха ми: Какво правиш? Майка ми току-що се е оправила, а тя започва да ми крещи: – Ти си решила да умориш майка ми от глад, опитай сама, седни на зеленчуците и на вареното пиле! Вземаш пари от пенсията ѝ и не я храниш!

Аз се обидих, мъжът ми се опита да поговори със сестра ми, но това не доведе до никакъв резултат:

– Няма нужда тя (аз) да ходи повече при майка ми и не носи продукти, аз сама ще си купя всичко. Искаш да помогнеш – дай пари за лекарства – каза снахата.

Разбира се, много бързо заради неправилното хранене и заседналия начин на живот всички загубени килограми се върнаха и дори донесоха нови.

Неотдавна свекърва ѝ починала, наднорменото тегло свършило своята работа за възрастния човек. И тогава свекървата и каза: “Аз съм много щастлива:

– Ти, братко, откажи се, от наследството на майка ми, ще бъде справедливо. Жена ти е гладувала майка ми, тя не е достойна да използва наследството си.

Ние със съпруга ми не луксозничим, за нас парите от продажбата на апартамента на свекърва ми не са излишни. Не отказахме и така при продажбата на къщата в селото не получихме нито стотинка, а снахата заведе дело и в съда повтори своята ерес.

– Не си заслужаваше наследството, не даваха на майка ми никаква храна.

И аз извиках лекарката на свекърва ми като свидетел и тя потвърди, че, да, имало е момент, в който тя е минала на диета и състоянието ѝ се е подобрило значително, а след това, за съжаление, се е върнала към предишния си нездравословен режим на хранене.

– Именно усложненията са довели до тъжния изход”, казва лекарката.

Съдът отхвърля делото на снахата. Продадохме апартамента на свекърва ми. Разделихме си парите и сега съпругът ми няма контакт със снаха ми. Ние сме нейният враг номер едно. Тя не може да разбере, че понякога добрите намерения проправят много лош път. И какво сега, свикнахме да живеем сами, така че ще продължим да живеем по този начин, без чужда помощ

Rate article
След като се оженихме, свекърва ми изобщо не ни помагаше, всичко беше за по-младата ми снаха.