След двадесет години брак реших да се разведа с Робърт. Но плановете ми се промениха, когато се върнах от чужбина

След двадесет години семеен живот със съпруга ми осъзнах, че не искам повече да живея по този начин. Реших да се разведа, въпреки че това не беше лесно решение. Оженихме се млади: тогава бях на осемнадесет години, а съпругът ми – на деветнадесет. Това беше първата ми любов. По време на съвместния ни живот имахме две деца. Когато те бяха малки, ни обединяваше грижата за тях. Водехме ги на ваканции, ходехме с тях на кафе и се стараехме да им даваме всичко, от което се нуждаеха. Когато синът и дъщеря ми пораснаха, осъзнах, че със съпруга ми нямаме нищо друго общо. Отначало се страхувах да го призная пред себе си.

Отношенията ни просто се бяха изчерпали. Имаше само недоразумения и празнота. Нямахме общи теми, за които да говорим. След работа всеки от нас се занимаваше със собствените си дела. Спяхме в отделни легла. Улових се, че си мисля, че този брак е моя грешка. Робърт не беше подходящ за мен, бяхме твърде различни. Дразнеше ме всяка негова стъпка. Всяко негово действие или дума предизвикваше у мен вълна от възмущение. Карахме се от нищо.

Когато търпението ми се изчерпа, реших да скъсаме. Но нещо ме възпираше: Не разбирах дали става дума за навик, или за спад на чувствата към Робърт. Съседката ми заминаваше на работа в Германия и ме покани да дойда с нея. Приех предложението ѝ. Надявах се, че ще мога да обмисля нещата от разстояние и същевременно да спечеля малко пари. А след завръщането си щях да сложа край на връзката ни. Робърт не знаеше за плановете ми, планирах да му разкажа всичко при пристигането си.

Работих в чужбина около шест месеца. Там се запознах с хора, изучавах обичаите и манталитета на друга държава. Всичко беше необичайно за мен. Натрупах нов опит. Можехме да се обаждаме на съпруга ми от време на време. Разговорите ни се ограничаваха до общи теми.

Харесваше ми да живея там. Но именно там се сблъсках със самотата за първи път. Останах сама със страховете, тревогите и надеждите си. За мен беше необичайно да бъда сама. Обикновено до мен бяха приятелите, родителите, после съпругът ми и децата. През целия ми живот някой беше до мен и ми даваше рамо. Нямах време и възможност да остана насаме с мислите си. И именно тази самота ми даде възможност да разбера много неща.

След края на работния ден се прибирах вкъщи. Тук мислех много за живота си. Честно казано, беше ми много неудобно да живея с такива чувства. Но не можех да си помогна. Тогава реших да допусна нов мъж в живота си. Така или иначе планирах да се разведа, така че защо не?

Така в живота ми се появи Франк. Той също дойде да работи и живее тук през последните шест години. Беше красив, харизматичен мъж. Умееше да разказва остроумни шеги и винаги имахме общи теми за разговор. От момента, в който се запознахме, той събуди чувства у мен, но не за дълго.

С течение на времето всичко, което ме дразнеше във Франк, беше същото като в съпруга ми. Същите недоразумения и кавги започнаха да се повтарят и при него. Така чувствата ми към него угаснаха, без дори да се развият в нещо повече. Не исках да върна нищо или да разбера. Ще кажа повече – промених мнението си за развода. През времето, прекарано далеч от съпруга ми, осъзнах много неща, охладнях и успях да пропусна съпруга си.

Ако същите недоразумения възникват при общуване с различни хора, то може би проблемът не е в тях, а в мен. Погледнах на съпруга си от друга гледна точка. Той започна да ми изглежда добър, дружелюбен и добронамерен.

Не исках да повярвам, че преди шест месеца съм го смятала за скучен и глупав. Ето как пътуването в чужбина ми се отрази добре. Сега не проектирам проблемите и очакванията си върху хората.

Съпругът ми се превърна в най-добрия човек на света за мен. Въпреки че осъзнаването на това дойде толкова трудно за мен, не съжалявам. Никога не е късно да се промениш.

 

Rate article
След двадесет години брак реших да се разведа с Робърт. Но плановете ми се промениха, когато се върнах от чужбина