“Сине, ако вече си решил да живееш отделно, потърси изход от ситуацията. Отиди на работа. Спечелете пари! Няма друг начин.” Майкъл окачи слушалката. След това не разговаряхме с него. Измина още една седмица, когато изведнъж чух, че някой отваря вратата на апартамента ни.

Отглеждам сама осемнадесетгодишния си син. Когато Майкъл беше на три години, биологичният му баща ни напусна. Той смени семейството с друга жена. По-късно се опита да се върне, но аз не исках. Не можех да простя предателството. Не исках и да се омъжвам втори път, справях се с всичко сама.

Плащах за комунални услуги, купувах всичко, от което се нуждаеше синът ми. Но бившият ми син дори не споменаваше за съществуването на детето. Оттогава разбрах, че в този живот трябва да разчиташ само на себе си.

Веднъж синът ми дойде при мен с думите:

– “Мамо, приятелката ми ще живее с нас. Ние сме заедно от два месеца. И аз искам да се оженя за нея.

Не спорих със сина си, това беше неговият избор.

– “Добре, сине, ти си възрастен, така че нямам нищо против. Но, моля те, потърси си отделно жилище. Наеми апартамент, ако искаш, но не при мен. Между другото, на колко години е приятелката ти?
– Двадесет.
– Трябва да разбереш, че ако искаш да живееш с момиче, трябва сам да й осигуряваш всичко, от което се нуждае.

Тогава Майкъл каза, че ако не мога да ги приютя и двамата, повече няма да идва да ме вижда. Реагирах много спокойно на думите му.

На следващия ден се събудих и забелязах, че синът ми не е вкъщи. А вещите му бяха изчезнали заедно с него. Беше отишъл да живее с приятелката си.

Така изминаха две седмици. А от сина ми нямаше никакви новини. Той реши да ме провери. Да не би да ми се обади първо. Изведнъж ми се обади Майкъл с молба да ми даде пари назаем, защото уж нямал достатъчно пари, за да си плати наема.

Двамата с приятелката му били похарчили последните си пари за комунални услуги.

Отново застанах на мястото си.

– “Сине, ако вече си решил да живееш отделно, тогава потърси изход от ситуацията. Отиди на работа. Спечелете някакви пари! Няма друг начин.

Той сложи слушалката. След това не сме разговаряли с него. Измина още една седмица, когато чух, че някой отваря вратата на апартамента ни. Беше Майкъл. Първото нещо, което направи, беше да отиде и да приготви вечерята. Това беше нещо ново за мен, защото синът ми никога досега не беше вършил домакинска работа. А и смяташе, че кухнята е чисто женска задача. Все пак отделният му живот беше добър за него.

– Мамо – започна той пръв, – все още не съм готов да живея живот на възрастен. Мога ли да остана още малко като твой невръстен син?

Прегърнах го. Майчиното сърце може да прости всичко. Същия ден имахме дълъг разговор и синът ми сподели как е живял без мен през цялото това време. Може би просто за всичко си има време. И той определено ще стане самостоятелен. Не мислите ли?

 

Rate article
“Сине, ако вече си решил да живееш отделно, потърси изход от ситуацията. Отиди на работа. Спечелете пари! Няма друг начин.” Майкъл окачи слушалката. След това не разговаряхме с него. Измина още една седмица, когато изведнъж чух, че някой отваря вратата на апартамента ни.