– Ще живея с баща си, когото ми отнехте. Аз не те обичам! – Каза ми собствената ми дъщеря.

Дъщеря ми вече е на тринадесет години и това лято отиде на почивка при баба си в провинцията. Въпреки че със съпруга ми сме разведени от години, никога не съм я притеснявала с неговото семейство. Майката на бившия ми съпруг беше прекрасна жена и винаги съм била уверена, че тя ще се грижи за дъщеря ми.

С бащата на Кейт се разведохме преди пет години. По това време той се влюби и новата му партньорка забременя. Съпругът ми веднага реши, че ще се разведе с мен. По време на бракоразводния процес обаче се оказа, че жената всъщност не е била бременна.

Съпругът ми веднага отмени това решение и започна да ме убеждава да отложа развода. Не подадох молба за издръжка на детето, тъй като съпругът ми беше прехвърлил своя дял от апартамента на мен. Формално не подписах никакво споразумение за издръжка с него, защото съпругът ми не се съмняваше в моето благоприличие.

Опитвах се да не споря с бившия си съпруг, защото имахме общо дете. Но понякога ми се налагаше да го правя. Веднъж той взе дъщеря си за два дни, но после размисли и реши да я върне още същата вечер, но в този момент вече бях на двеста километра от града, така че трябваше спешно да се върна у дома. Друг случай: той се обадил на дъщеря си и казал, че ще дойде да я вземе днес, тя седяла и чакала цял ден баща си, който дори не благоволил да се обади и да я предупреди, че има неочаквана промяна в плановете.

Винаги съм имала чудесни отношения с бившия си родител. Тя на практика не се интересуваше нито от сина си, нито от внучката си; работата ѝ винаги беше на първо място. Преди няколко години обаче Мария се пенсионира и веднага намери време за внучката си.

Тази година обаче всичко се обърка и завръщането на дъщеря ѝ от баба ѝ се превърна в началото на война. Освен Кейт, това лято на почивка били и синът на свекървата и бременната му от 20 години съпруга. Новият съпруг знаеше алтернативната история за развода на мен и съпруга ми, което беше удобно за него. Според него аз му бях изневерила и той дори няколко пъти ме беше хващал на местопрестъплението.

Алина не пропусна да разкаже на 13-годишното си дете за това каква майка е имало. Дъщерята не повярвала на уверенията на баща си и отишла при свекърва си за обяснение. Сергей стоял твърдо на позицията си, а майката, която не искала да потъпква авторитета на баща си в очите на внучката и снаха си, го подкрепила.

По онова време не разбирах защо именно бившият ми съпруг закара дъщеря ми и бързо си тръгна. Дъщеря ми долетя в апартамента и още от прага започна да ме обвинява, че аз съм тази, която е разрушила семейството ни.
– Ще живея с баща си, когото ти ми отне. Мразя те! – каза ми собствената ми дъщеря.

Опитах се да ѝ обясня, че всичко това е лъжа, но тя не ме слушаше, а после ми каза, че ако не ѝ позволя да живее с баща си, сама ще избяга при него.
– Ако си решила да живееш с баща си, това е твое право, нека се подготвим. – Аз отговорих.

Закарах дъщеря си до входната врата, изчаках известно време и си тръгнах. Те сами бяха направили бъркотия, така че от тях зависеше да я почистят. На следващата сутрин си взех отпуск от работа и отлетях за приятеля си с една-единствена мисъл: “По дяволите с това…”.

Бившият ми се обади и ме затрупа със съобщения. Обвиняваше ме, че съм изоставила детето ни заради него и сега дъщеря ни тормозела бременната му жена. Отговорих на всичките му съобщения само веднъж и му предложих просто да каже на дъщеря ни истината за това защо сме се развели.

След известно време се появи бившата ми свекърва и започна да ме тормози с въпроси защо я принуждавам да избира между сина и внучката си. После каза, че Кейт е пълнолетна, така че може да преживее тази малка измама. Но бременната снаха на бившата ми свекърва, когато разбере истината, ще бъде много разстроена и ако нещо се случи с нероденото ѝ дете, ще го имам на съвестта си.

Това, което ме уби, беше логиката на тази жена: да не съжалява за внучката си, а да съжалява за брака на сина си, който е започнал с лъжа.
– Няма да взема дъщеря си, докато не й кажете истината. – Казах на свекърва си.

Ситуацията се изостряше с всеки изминал ден, но по принцип отказах да взема дъщеря си, докато не научи истината. Съпругът ми се опитваше да се измъкне, затова настояваше да взема дъщеря си и всичко да остане по старому.

След като се върнах от приятелката си, трябваше да наема апартамент, за да не би бившият ми съпруг случайно да доведе и остави дъщеря ми и вещите ѝ пред вратата на апартамента ми. Вече е почти краят на лятото, а ситуацията не е разрешена. Ако съпругата ми и нейната майка не кажат истината на дъщеря ми, сами ще я заведат на училище, защото няма да живея с дете, което изпитва само омраза към мен!

 

 

Rate article
– Ще живея с баща си, когото ми отнехте. Аз не те обичам! – Каза ми собствената ми дъщеря.