– Ще се омъжвам. За бившия си. Нямаш нищо против, нали? Дейвид вече ми подари годежен пръстен – и колегата извади същия пръстен, който Дейвид някога беше подарил на Виктория.

– “Защо решихте да се разведете?” – попита свекърва ѝ, сякаш имаше право да го направи.
Виктория нямаше планове да живее с родителите на съпруга си. Той беше този, който я убеждаваше. Каза, че майка му не искала да пусне сина си. Мъж, който е на тридесет и четири години! Но Виктория се смили над него.

– “Ние имаме различни възгледи за живота. Така се случва. Не сме първите, не сме и последните”, макар че наистина искаше да го каже такъв, какъвто е.

Каква беше причината?
Причината беше, че свекърва ѝ се обаждаше на Дейвид всеки ден по видеото, за да провери дали Виктория се справя с всичко. Това ставаше в дните, в които свекървата не можеше да дойде. На сватбата, когато поздрави младоженците, тя каза следните думи:

– “Много се радвам, че моят скъп син най-накрая се ожени. Разбира се, той можеше да намери и по-добър вариант. Но той е такъв, какъвто е. Не се обиждай, снахо.

Може би Виктория е трябвало да замине още тогава. Свекърва ми отдавна мечтаеше Виктория да напусне Дейвид и направи всичко възможно това да се случи. Но Дейвид дори не се опита да защити съпругата си. И в деня, когато Дейвид и Виктория минаха покрай къщата на свекървата и майка ѝ не пусна снаха си вътре, Дейвид остана безмълвен. Свекървата каза, че трябва да поговори със сина си насаме. Виктория беше принудена да седи навън в продължение на един час.

И отново възниква въпросът защо не си е тръгнала? Тя не знае. Но сега е решила да го направи.
– Не започвайте с мен тук. Различни мнения. Това е само във филмите. Продължавай, кажи ми какво не харесваш в сина ми. Признавам си, ти не си човекът, който исках да бъде около Дейвид. И сега, когато нещата се развиха по този начин, не мога да те оставя да си тръгнеш. Кажи ми какво не ти хареса.

Виктория само се усмихна лукаво. Не ѝ трябваше разрешение. Тя си тръгна сама. Беше дошла в тази къща само заради съпруга си. И имаше само една причина за развода. Свекърва ѝ.
– Аз си тръгвам – каза Виктория спокойно.
– Не ти разрешавам – отвърна свекърва ѝ.
– “Знаеш ли, на мен ми е все едно. Ти не си нищо за мен”, каза Виктория.
– “Върни ми половината от цената на пръстена” – изкрещя свекърва ѝ.
– Какво казахте вие?
– Искам да ми върнеш половината от цената на пръстена. За този, който синът ми ти купи.

Виктория се засмя.
– “Говориш за пръстена, защото това е единственото нещо, което синът ти е успял да купи в живота си? Можеш да си го вземеш. Аз не го искам.

И така те се разделиха. Виктория се опитваше да разбере как се е съгласила да се омъжи за мъж като Дейвид. В края на краищата свекърва ѝ беше показала истинската си същност преди сватбата. Как се е съгласила Виктория? Само Бог знае.
– “И аз се омъжвам” – каза веднъж колежката на Виктория.
– “Уау, за кого?
– Без да се обиждам…
– Не може да бъде – каза Виктория, макар че веднага се сети.
– “За Дейвид. На бившия ти.
– “Сега се шегуваш ли? Много добре знаеше как сме се разделили.
– Да, знаех. Но това е различно за всеки. Дейвид е толкова грижовен. А майка му помага на всички ни. Понякога прекалено много, но това няма значение.

– За мен няма значение. Просто се радвам, че сме приключили с него.
– Между другото, ето го пръстенът, който Дейвид ми подари. Вижте го.

Виктория знаеше какво щеше да види. Това беше същият пръстен, който Дейвид ѝ купуваше. Представете си, те дори не похарчиха пари за нов пръстен. Нищо чудно.

И на него има надпис “Завинаги заедно”.
Иска ми се да бяха изтрили надписа.

 

Rate article
– Ще се омъжвам. За бившия си. Нямаш нищо против, нали? Дейвид вече ми подари годежен пръстен – и колегата извади същия пръстен, който Дейвид някога беше подарил на Виктория.