Сестра ми отиде на море и отказа да вземе дъщеря ми със себе си, а сега ми се сърди, че не се грижа за сина ѝ.

Сестра ми се възмущава, че отказвам да се грижа за сина ѝ. Тя казва, че роднините трябва да си помагат взаимно.
Крайно време е да се вразуми! Когато я помолих да вземе дъщеря ми със себе си на море, тя някак си не се сети.

Миналия месец сестра ми радостно обяви, че отива на море със съпруга си, детето и свекървата. Те вече търсеха хотел, измисляха какво ще видят. Късметлийка, помислих си, моята почивка тази година е бедна. Дъщеря ми щеше да си седи вкъщи цяло лято, ако не бяха майка ми и приятелите ми.

Майка ми все още работи, но знаейки за натовареността ми, се стараеше да идва по-често, да води внучката ми на разходка или да я посещава през уикендите. Това ми даваше повече време за работа и детето не скучаеше. Приятелите ми, които живееха наблизо, също помагаха. Имаме деца на почти една и съща възраст, така че те често идваха да вземат бебето ми.

Трябва да работя много усилено, за да издържам дъщеря си и себе си. Със съпруга ми се разведохме преди една година, той не плаща издръжка и не иска да контактува с детето. Той има ново семейство и сина, за който е мечтал. Така че аз трябва да се справям сама. Не се оплаквам, финансово се справям. Но нямам време да дам на детето си нормално детство.

Затова, когато сестра ми ми каза, че отива на море, се запалих от идеята да изпратя дъщеря си с нея. Не, ако тя отиваше сама със сина си, нямаше да си помисля да я натоварвам – нейното дете е на две години, моето е на четири, тя няма да може да се справи сама с такъв екип. Но тя щяла да отиде със съпруга си и свекърва си.
Разбира се, аз щях да поема всички разходи, свързани с дъщеря ми. Не виждах в това проблем, защото периодично се грижа за сина ѝ. Свекървата на сестра ми живее в друг град, така че ако сестра ми трябва да отиде в болницата, да си направи маникюр, да отиде на фризьор или да отиде със съпруга си на гости, тя води сина си при мен. Аз работя от вкъщи.

Разбира се, че е неудобно да работиш, когато имаш такова дете вкъщи, но какво можеш да направиш? Винаги съм искала да помагам на сестра си.

Затова, когато чух “не” от сестра си, бях обезкуражена. Тя знае положението ми и просто не иска да ми помогне. Сестра ми обясни решението си, като каза, че с две деца това няма да е почивка, а съпругът ѝ е против “чуждо” дете да пътува с тях.

Това е чудесно определение – чуждо дете. Всеки път, когато сестра ми трябва да остави сина си, тя казва “погрижи се за племенника си”, а когато съм поискала да взема дъщеря си, тя казва “чуждо дете”. За пореден път обясних на сестра ми, че ще поема всички разходи, свързани с дъщеря ми, но тя отказа. Каза, че съпругът ѝ няма да разбере, а тя самата няма да почива с две деца.

Не я убедих повече. Ако тя не иска, това е нормално. Но реших, че и моята помощ към сестра ми е приключила. На мен също ми е неудобно да седя с нейното дете , трябва да работя. Това й казах, когато ме помоли за услуга, след като се върна от морето.

Тя и съпругът й бяха поканени на рожден ден без бебето. Сестра ми си помисли, че ще се съглася да се грижа за детето им както обикновено, без никакъв проблем. Но аз отказах. Нямам време, работя. Да, преди седях някак си, но сега не искам, предпочитам да отделям време на дъщеря си и да си свърша работата навреме. Не виждам смисъл.

Сестра ми се обижда от мен, каза, че няма да ходят никъде заради мен. Това е двудневна екскурзия, дори не мога да оставя детето с майка му, тя работи. Аз, каза сестра ми, не съм се държала като брат и сестра. Напомних ѝ, че и тя е отказвала да ми помогне, но сестра ми каза, че е различно.

Не виждам разликата, тя не ми помогна, като постави племенницата си в категорията “чужди деца”, така че защо трябва да й помагам сега?

 

Rate article
Сестра ми отиде на море и отказа да вземе дъщеря ми със себе си, а сега ми се сърди, че не се грижа за сина ѝ.