Sesei patinka būti žeminamai jos akivaizdoje

– Tau turi būti sunku? Nelengva vienai auginti sveiką vaiką, o jei kyla kokių nors problemų, tai nepakeliama našta. O kai nėra kam padėti, gali ir peršokti per virvutę, – užjaučia aplinkiniai.

Marija viena augina vienuolikmetį sūnų. Berniukas turi gimdymo traumą. Jis fiziškai gerai išsivystęs, bet negali eiti į mokyklą, jo negalima nuvesti net į lavinamąją klasę, jo negalima palikti vieno. Berniuko protinis vystymasis atsilikęs. Jis visada susijaudinęs, negali į nieką susikaupti, todėl jam sunku būti vaikų grupėje.

– Mano vyras, supratęs, kad mano sūnus nėra toks kaip kiti vaikai, iš karto paliko šeimą. – Marija dalijasi. – Vyrai nenori auginti sergančių vaikų. Mūsų tėvas jau seniai susirado kitą šeimą ir ten turi naują, sveiką vaiką.

Ačiū buvusiam sutuoktiniui bent už tai, kad jis visada padeda Marijai su sūnumi pinigais. Jis duoda pinigų sūnaus tyrimams, gydymui, maistui ir reabilitacijai. Vyras visiškai remia buvusią žmoną ir sūnų, nes Marija negali susirasti darbo, nes berniukui reikalinga 24 valandų priežiūra. Tiesa, tėvas atsisako matytis su sūnumi, jis jam visiškai nereikalingas.

– O jo močiutė iš tėvo pusės taip pat nesidomi anūku, – pasakojo mama, – ji net nenori jo matyti. Ką jau kalbėti apie svetimus žmones, kai mano pačios sesuo niekada neklausia, ar mums reikia pagalbos, ar ne. Taigi, mes verčiamės patys.

Marija gyvena su pensininke mama, kuri nuolat padeda vyresniajai dukrai auginti probleminį anūką. Jaunesnioji Marijos sesuo Samanta visiškai nesidomi sūnėno problemomis.

– Samanta ir jos vyras gyvena tiesiog puikiai! Jos vyras turi butą, jie kartu nusipirko užmiesčio namą ir kelis kartus per metus vyksta atostogauti, tačiau Samanta niekada nenorėjo padėti seseriai pinigais.

Samanta ir jos vyras dirba, be to, jie augina devynerių metų dukrą. Daugiau vaikų jie nenori, nes karjera jiems svarbiausia. Jų dukrą anksčiau kartais prižiūrėdavo uošvė, o dabar jie pasamdė auklę, ji kartu su mergaite lanko būrelius, pamokas, nes mama ir tėvas iš darbo grįžta tik vėlai vakare.

– Na, tai visai ne žmoniškai, – sako Marijos draugai, – sergantį vaiką auginti ne tik brangu, bet ir morališkai sunku. Tačiau Samanta galėtų padėti bent jau finansiškai. Ji tau nepadeda pinigais?

Marija tik tyliai atsako:
– Taip, jei paprašysiu, ji tai padarys, bet ji ir pati galėjo numanyti, kad mums reikia pinigų. Ji apskritai atsisako kalbėtis su sūnėnu.
– Aš nerandu laiko pasikalbėti su savo dukra, – atsako į visas pretenzijas Samanta, – iki šiol dukra rūpinosi mano uošvė, o dabar pasiėmė auklę. Ir, tiesą sakant, net nežinau, kaip galima bendrauti su tokiu vaiku.

Samanta padeda seseriai pinigais kaskart, kai ši paprašo, bet niekada pati nesiūlė savo finansinės pagalbos šeimai.

– Jūs duodate pinigus, tarsi jie būtų paskutiniai, o aš jūsų prašau dėl sesers sūnaus, kuris yra jūsų pačios sūnėnas. Jei galite, turėtumėte suprasti, kad jūsų seseriai reikia pagalbos. – Ninos motina priekaištauja Samantai.

Tai skaudina Samantą.

– Aš pati užsidirbu pinigus, jie nenukrenta iš dangaus, – sako dukra motinai. – Tu manai, kad man sunku su pinigais. Tai priklauso nuo to, kaip į tai žiūri. Mariją ir jos sūnų visiškai išlaiko buvęs sutuoktinis, o ji gauna vaiko pašalpą. Jie nėra vargšai, aš tai žinau. Taip, vasarą atostogauju, bet niekam neprašau pinigų, važiuoju pati. O gal tai draudžia įstatymas?

Neseniai Samantos mama paprašė jos nupirkti jiems skalbimo mašiną, o paskui trūkstamą sumą pridėjo prie sesers ir sūnėno atostogų sanatorijoje ir skyrė didelę sumą brangiam gydymui apmokėti. Ji nesakė “ne”.

– Jie nepatenkinti, kad turi prašyti manęs pinigų, mano, kad turiu spėti pati arba kas mėnesį duoti jiems tiek pinigų, kiek duoda berniuko tėvas. Bet aš nemanau, kad tai būtina daryti. Specialiųjų poreikių turinčiam vaikui yra labai sunku, bet aš taip pat turiu savo dukrą, ir niekada neatsisakiau nė vieno prašymo, nors jie ir tampa įžūlūs.

Motina ėmė priekaištauti Samantai dėl sąžinės stokos ir pasakė, kad jei dar kartą bus taip įžeidinėjama, ji apskritai nustos jiems duoti pinigų.

– Štai kodėl jai kaskart tenka trypčioti prieš Samantą, bet kitos išeities nėra! Sergančiam vaikui reikia tiek daug, kad svarbus kiekvienas centas. – Sako Marija. – Taigi tenka dėl sūnaus žemintis turtingos sesers akivaizdoje, o jai tikriausiai to tiesiog reikia!

Rate article
Sesei patinka būti žeminamai jos akivaizdoje