Семейството, което наехме, ни изненада с постъпката си

Наследих от баща си просторен двустаен апартамент. Намираше се в центъра на града, на втория етаж. Не живеехме в него, защото съпругът ми имаше собствена къща. Планирахме един ден да дадем този апартамент на сина си.

Но за да не бъде апартаментът празен, решихме да го дадем под наем.

Написахме обява. Една двойка се отзова. Млад мъж на двайсет и три години и момиче, което вероятно нямаше и двайсет. Изглеждаха добре възпитани и спокойни. Докато съседите не започнаха да ни се обаждат и да се оплакват, че наемателите ни се забавляват до малките часове на сутринта. Веднага предупредихме двойката, че ако това се повтори, ще трябва да се сбогуваме с тях.

Но ситуацията се повтори. Тогава решихме да потърсим нови наематели. Преди четири месеца едно семейство откликна на предложението ни. И двамата бяха на около четиридесет години. Нямаха деца. Доколкото разбрахме със съпруга ми, те не бяха бедни хора, просто временно търсеха по-удобно място за живеене. Пристигнаха със скъпа кола.

За да не допуснем същите грешки, веднага обсъдихме с тях всички въпроси. Тези хора бяха пълна противоположност на предишните обитатели. Винаги плащаха навреме комуналните услуги и поддържаха апартамента в ред. И съседите не се оплакваха от тях. Бяхме наистина доволни от тези обитатели.

Веднъж те направиха едно много странно предложение:

– “Какво мислите за това да ремонтираме апартамента ви? Ще боядисаме стените и ще сменим ламинирания паркет.

Отговорих, че в момента не планираме да правим ремонт на този апартамент, защото това би било свързано с излишни разходи.

– Нямаме нужда от нищо. Ще си платим всичко сами. Искаме да ви благодарим, че ни позволихте да останем тук.

Те казаха, че и двамата са работили в строителството, така че имат опит.

Съгласихме се. А защо не?

Нашите наематели наскоро бяха завършили ремонта и ни казаха, че планират да се върнат у дома. Съпругът ми и аз не можехме да повярваме. Очаквахме да започнат да си искат пари от нас за ремонта. Но не.

Влязохме в апартамента си и не можахме да повярваме на очите си. Ремонтът беше изключително красив. Определено не очаквахме да видим апартамента си в този вид. Всички цветове на стаите показваха, че хората наистина са професионалисти в този бизнес. Тогава се запитахме:

– Колко трябва да ви платим за материалите и работата?

– Нищо, това е нашата благодарност за вашата доброта.

Съжалявахме, че трябва да се сбогуваме с такива добри хора. След тази случка се убедих, че доброто винаги се връща в натура.

 

Rate article
Семейството, което наехме, ни изненада с постъпката си