“Сега живееш като кралица, имаш съдомиялна машина и уред за почистване на пода! Намерила си богат мъж някъде в чужбина и сега плуваш в пари!”

виждах родителите си само на снимките в семейния албум. Работата е там, че майка ми почина при моето раждане, а баща ми не искаше дори да ме погледне, след като загуби любимата си, и написа писмо за отказ. Дядо ми ме взе от болницата и стана мой настойник   .

Дядо ми не можел да напусне работата си, затова наел бавачка за мен и я пускал да излиза от къщата само когато той се върне. Тогава му стана по-лесно, защото започнах да ходя на детска градина. Времето минаваше бързо и с дядо ми се разбирахме много добре, никога не се карахме, винаги търсехме компромис, дори когато бях в лудите си тийнейджърски години. Винаги му бях благодарна, че е до мен, беше ми страшно да си представя какво можеше да се случи с мен.

Разбира се, основната ми благодарност беше, че винаги му помагах вкъщи и се стараех да уча усърдно. Той се гордееше, че внучката му е изпратена на всички олимпиади и спортни състезания    .

Той също така ми помогна да избера професионалния си път. Отдавна се интересувах от биология, но не бях сигурен в каква специалност да вляза, затова той ме запозна с негов приятел, който беше виден лекар. Поговорихме с него и аз разбрах, че това е, което душата ми иска.

Всичките ми години в университета преминаха в учене. Нямаше ден, в който да не съм учил нещо или да не съм научил нещо, дори през ваканцията исках да науча нещо ново. Изпратиха ме да изкарам стажа си в една от най-добрите болници. Следдипломната програма беше по-трудна, защото имаше само платени места, а аз исках да помогна на дядо ми да плати за всичко, затова започнах да работя на половин работен ден. Но успях и получих заветната диплома по неврохирургия!

Веднага след дипломирането ми се обади директорът на една добра частна болница и ми предложи да работя за тях. Разбира се, щеше да е глупаво да откажа такова предложение. След това започнаха тежките ми работни дни и многото операции, сред които, искам да се похваля, нямаше нито една неуспешна. След една година работа ме чакаха много лекции, защото дори опитни лекари искаха да ме чуят. А след още 3 години името ми стана известно в международните среди, така че дядо ми и аз едва ли се изненадахме, когато ми предложиха работа в една от най-добрите болници в Америка. След като преценихме всичко, решихме, че трябва да опитаме.

Затова се преместихме в друга държава. Той обаче не остана за дълго, постоянно му се приискваше да се върне в Украйна и да копнее за дом, затова се върна. Аз щях да се върна с него, ако не бях срещнала любовта си тук. Запознах се с Тео на моя лекция, той е хирург от друга болница в града. Отначало бяхме приятели, ходехме на срещи, а после започнахме да живеем заедно. Решихме да се оженим в Украйна, защото исках дядо ми да ме заведе при годеника ми. Когато се опитах да убедя дядо ми да се върне при мен, той категорично отказа, като каза, че годините му вече са преброени, затова иска да бъде погребан тук и оттук може да ме зарадва.

В онзи ден, когато с Тео цял ден играехме настолни игри с дядо ми, ми се обади баща ми… Започна разговора с поздравления за сватбата, но аз не исках да чувам никакви лъжи и го попитах директно какво иска от мен. Тогава той ми отговори: “Искам пари, дъще моя! Сега живееш като кралица, имаш съдомиялна машина и машина за почистване на пода! Намерила си богат мъж някъде в чужбина и сега плуваш в пари! Така че какво лошо има да дадеш малко на собствения си баща?”. Не исках да слушам повече това, затова закачих слушалката и блокирах номера му.

Не мога да си представя откъде е взел смелост да ми се обади и да каже, че е “семейство”, когато е написал отказ от мен. Сега имам двама членове на семейството и бих направила всичко за тях, но този човек е нищо за мен!

 

Rate article
“Сега живееш като кралица, имаш съдомиялна машина и уред за почистване на пода! Намерила си богат мъж някъде в чужбина и сега плуваш в пари!”