Сега нямаме внук, както каза снаха ми. Е, какво можеш да направиш – най-важното е, че той е жив, здрав

Жената е била в лошо настроение днес. В такова настроение само дайте повод – и човек ще иска да разкаже какво кипи и бушува в душата му.

– Та защо трябва да обичам това момиче! Като че ли тя ми е направила поне нещо добро… – възмущаваше се възрастната жена – Но как да се оплаква и да се дуе – така е на преден план. И за какво! Не искахме да ги настаняваме в апартамента, нали разбирате. В този, който е под наем! И не регистрираха внука си – а после тя каза, че изобщо няма да го видим!

Момичето стана съпруга на сина си преди три години и през цялото това време между свекърва и снаха имаше студена война.

– Те дори не поканиха родителите ѝ на сватбата! – оплаква се жената. Те казват, че само ще подпишат, все пак им трябват пари за ипотеката, не трябва да организират почивка… Е, добре, а после намерих снимки в интернет… От сватбата, която уж не се е състояла! Синът се оправдава, казва – празнували са с приятели. Родителите на момичето също не са били там – те живеят далеч, така че какво им пука. А ние сме тук, наблизо. Но те нямат нужда от нас.

Преди това събитие жената и съпругът ѝ наистина са планирали да настанят младото семейство в едностайния апартамент, който преди това са наели. Синът и годеницата му изглеждаха дори доволни от тази идея – щеше да е много по-икономично, отколкото да наемат апартамент. А и щяха да спестят по-бързо за прословутата ипотека.

– Разбира се, не им обещахме нищо, каза съпругът – ще видим… Но това беше такава възможност!

И тогава гръм прозвуча под формата на сватба, която беше отпразнувана без родителите. А възрастното поколение таеше обида. Вече не им се налагаше да мечтаят за апартамент.

Но, както се оказа, момичето вече беше готово да се премести в прословутия едностаен апартамент. Вече беше измислила как да подреди мебелите там и какви завеси да купи! Разбира се, последва грозна кавга, след която родителите не общуваха с тромавия си син и арогантната си снаха в продължение на около шест месеца. Но все пак децата дошли да ги поздравят за Новата година – и жената забелязала очевидно кръглия корем на снахата.

– Е, това, разбира се, е радост. Единственият син, първият внук!” – жената все още не може да сдържи тъжната си усмивка. “Посъветвах момичето да отиде на лекар, намерих и количка и винаги бях готова да помогна със съвет. Но някак си всичко е в една посока…

Наистина момичето с благодарност приемаше и нови детски мебели, и дрешки за бъдещото бебе, и номерата на доверени лекари… Но никога не направи нищо за свекърва си, дори я поздрави за рождения й ден тази година късно вечерта – явно синът й все още напомня. Жената обясняваше всичко с бързото раждане, с проблемите, но съмненията оставаха …

И така се стигна до следващия семеен скандал – заради регистрацията на внука.

– “Поискаха да регистрират детето при нас!” – спомня си жената. “Просто излязоха от болницата, веднага при нас, за да попитат. Е, аз така казах – това не е лесен въпрос, лесно е да се регистрира, после не може да се изпише …

Тук конфликтът стигна дотам, че момичето се ядоса и каза – щом е така, значи няма да видите внука си.

– Сега нямаме внук, както каза тя. Е, какво да се прави – главното е, че той е жив и здрав …

Той вече е на три години, но за първи и последен път бабата и дядото видяха бебето в същия ден на изписването от болницата.

– А синът не се обажда, не пише …. – жената въздъхва. – Е, поне момичето буквално живее в социалните мрежи – публикува куп снимки на внука си, показва разходки, снима видеоклипове… Поне така го виждаме ние.

А наскоро синът се свърза с майка си. Но – не просто така.

Оказа се, че момичето е доста сериозно болно. Животът ѝ не бил в опасност, но младата жена спешно се нуждаела от операция, а след това и от известно време, което да прекара в болницата. И така, синът се обадил, за да помоли баща си и майка си да вземат внука си, за да се погрижат за него.

– “Да, и аз казах – не можем да го видим, нямаме никакъв внук!”. – жената сви рамене: “Помниш ли какво каза жена ти. Ако тя промени мнението си – нека сама ти каже за това. Ако поиска помощ като човешко същество – ще помогнем, но няма съд …

Кой според теб е прав в тази ситуация?

 

Rate article
Сега нямаме внук, както каза снаха ми. Е, какво можеш да направиш – най-важното е, че той е жив, здрав