Седемдесетгодишният ни съсед се оказа истински измамник

През март със съпруга ми бяхме принудени да напуснем дома си и наехме апартамент на по-безопасно място. Малкият град, приятните хора веднага потънаха в сърцата ни. Отначало ни беше трудно да свикнем… всичко около нас ни се струваше чуждо, но след месец свикнахме малко и бавно започнахме да се връщаме към нормалния си живот.

Апартаментът, който наехме, се намираше на четвъртия етаж на пететажна сграда. Първият човек, който реши да ни опознае по-добре, беше една седемдесетгодишна жена, наша съседка отсреща. Тя почука на вратата ни и донесе малко домашно приготвена храна (яйца, мляко и сирене). Каза, че дъщеря ѝ живее в селото, затова тя винаги ѝ носи всичко. Тя ни попита откъде идваме и за колко време ще останем.

Направихме й чай. През часа, в който тя остана с нас, научихме за всеки жител на къщата. Дори разбрахме, че над нас живее полицай, а на първия етаж – общопрактикуващ лекар. Чухме кой може да вдига шум и да пуска музика в полунощ.

Седмица по-късно същата съседка отново почука на вратата ни. Този път ни помоли да й сменим петстотин гривни. Каза, че отива до супермаркета, за да купи хляб, но не искала да вземе със себе си толкова пари.

Аз бях на път за работа, затова бързо смених парите на старицата и сложих нейните петстотин гривни в портфейла си.

След работа отидох до магазина, купих малко зеленчуци и масло и ѝ дадох парите. Изведнъж касиерката се обърна към мен.

– “Госпожо, какво ми давате за пари? Това е фалшиво.

Чувствах се много засрамена. Нямах други пари със себе си. Всички клиенти ме погледнаха накриво. Никога досега не се бях чувствала толкова неловко. Чувствах се сякаш съм някакъв крадец. Една жена на опашката видя външния ми вид и сякаш разбра, че съм невинна, затова ме посъветва да бъда внимателна. В края на краищата наоколо има много измамници. Оставих храната на касата, извиних се и си тръгнах.

Вечерта разказах тази история на съпруга си. И двамата бяхме съгласни, че баба ми не би могла да направи това. Тя вероятно дори не е знаела, че са ѝ дали фалшиви пари.

Но след по-малко от седмица съседката дойде отново. Този път ме помоли да й разменя хиляда гривни.

– “Виждате ли, дадоха ми пенсия в груби банкноти. Как да отида сега до магазина?

Казах й, че нямам толкова пари в къщата. Всичките ми пари са в картата. Освен с тази съседка никога не сме разговаряли с никого другиго. Изведнъж един от съседите ни каза, че тази жена вече е излежала присъда за измама. Как можеш да се довериш на хората след това? Още дори не бяхме се настанили, а вече имахме проблеми.

 

Rate article
Седемдесетгодишният ни съсед се оказа истински измамник