Родителите ми разбиха мечтата ми да стана известен музикант. Но те не разбраха едно нещо

Докато един познат майстор ме разкрасяваше, разговаряхме по една много важна за мен тема. Доста дълго време обсъждах дали да изпратя детето си в музикално училище, или не. Имаше два аргумента “против”: Ще трябва да купя пиано, а цялата отговорност за взимането, воденето и помагането в уроците ще падне единствено върху моите плещи. Но предимството е, че детето има голямо желание. И тогава учителят започна да ми разказва своята история: “Родена съм в малък град. Винаги съм обичала да пея и търсех възможности за уроци навсякъде, където можех да ги открия – хоби групи, клубове, училищни учители по музика. Дори изучавах музика и се научих да свиря на пиано. От самото начало знаех, че това е моето. И всеки, който ме чуеше, казваше, че съм добра в това.

Трябваше да се науча. За съжаление в нашия град нямаше възможности за сериозно обучение. Веднъж в класа ни дойде група хора, сигурно бях на около девет години – да, все още беше начално училище. Дойдоха петима души и ни помолиха да ръкопляскаме. След това избраха няколко души и ги помолиха да пеят. След това трима от тях (включително и аз) бяха заведени в актовата зала. Дълго време се редувахме да се приближаваме до инструмента, като пеехме мелодиите, които ни свиреха. Почти бях забравила за това, защото беше минало много време – много месеци, – когато майка ми забеляза в пощенската кутия плик с големи червени букви, на който беше написано “ЗАЯВЛЕНИЕ”. Бях единственият ученик от нашето училище, приет в едно известно музикално училище в столицата.

Училището плащаше всички разходи, ние не трябваше да плащаме нищо. Но трябваше да се преместим в столицата. Родителите ми не бяха съгласни – дори не си помисляйте за това! Няма как! Особено заради песните. Родителите ми работеха в една фабрика и много се гордееха с това, което правеха, защото това беше истинска работа. Посъветваха ме, че вместо това трябва да се откажа от всичките си фантазии и да си намеря постоянна работа. В продължение на една година поканите идваха на всеки два месеца. После спряха. Тогава разбрах, че нещо в мен се е пречупило. Вече не исках да пея. Не исках да ходя на училище. Но се появи възможност – на четиринадесетия ми рожден ден. Един ръководител на група и композитор търсеше нова певица. Нуждаеше се от младо момиче и от многото възможности избра мен.

Отново усетих крилата зад гърба си – уменията ми не бяха загубени! Успях обаче да присъствам на две-три репетиции, преди родителите ми да разберат и да ми забранят да се “мотая”, защото “можеш да видиш какво са намислили тези момчета”! Това беше краят. След това спрях да уча. Присъединих се към една весела компания, започнах да пуша и да пия – а какво друго да правя в нашия град? Почти всички наоколо се забавляват по този начин. Веднага щом завърших девети клас, ме приеха в лицея. Животът ми някак си не беше дори много успешен. И досега всяка от тези покани е в албума на майка ми. Тя често ги вади, препрочита ги и плаче.

 

Rate article
Родителите ми разбиха мечтата ми да стана известен музикант. Но те не разбраха едно нещо