Родителите ми никога не ме подкрепяха, но приятелите ми бяха с мен във всички трудности.

Родителите ми винаги са ми казвали, че приятелите идват и си отиват, но семейството е завинаги. Може би това е вярно, но не и в моя случай. Приятелите ми винаги са ме подкрепяли, докато семейството ми – рядко. Приятелството ни започна от училище – няколко момчета и момичета. Когато исках да ходя на кръжок по изобразително изкуство, родителите ми отказаха да платят за уроците. Но приятелите ми ме подкрепяха. Те ми даваха материали за рисуване. А приятелят ми дори убеди по-голямата си сестра, дизайнерка, която е много добра в рисуването, да ходи на уроци с мен. Естествено, безплатно. Родителите ми не искаха да харчат пари за дипломирането ми.

Но нашите момчета си намериха работа на непълно работно време, за да ме финансират. А момичетата помолиха майките си да помогнат за ушиването на роклята ми. Те ми подариха обувки и бижута. По-голямата сестра на моя приятелка ми направи грима и прическата. А родителите ми дори не благоволиха да дойдат на церемонията по дипломирането. Виждате ли, те се срамуват, че дъщеря им ще отиде на празника в чужди дрехи. Когато реших да сменя университета, родителите ми отново бяха против. “Или учи там, където сме решили, или си плащай сама обучението” – казаха те. И отново приятелите ми ме подкрепиха. Живеех с приятелите си, те ми осигуряваха храна, а аз спестявах приходите си, за да плащам за обучението си.

Мога да дам още много примери: как приятелите ми помагаха с ипотеката; как всички заедно правеха ремонти; грижеха се за мен, когато бях болен. И във всички тези случаи нито родителите ми, нито брат ми си мръднаха пръста, за да ми помогнат. И това е семейството, което според тях е трябвало да ме подкрепя винаги и във всичко? От четири години не съм общувал с родителите си и брат си. Няма причина за това. А и няма смисъл. И ако “семейство” са тези, които винаги са готови да подкрепят, да подадат рамо, то моето семейство са моите приятели. Шестима души: четирима приятели от училище и двама приятели от студентската скамейка.

 

Rate article
Родителите ми никога не ме подкрепяха, но приятелите ми бяха с мен във всички трудности.