Родителите ми даваха предимство на по-малкия ми брат, обсипваха го с подаръци, а аз бях пренебрегван и ми отне много време да се примиря с причината, която майка ми посочи.

Със съпруга ми постигнахме успех благодарение на собствените си заслуги, докато по-малките ни братя и сестри получиха щедра подкрепа от родителите си. Не смятаме, че имаме право на каквото и да било, но също така смятаме, че родителите ни не са длъжни да осигуряват по-малките ни братя и сестри. Чудим се защо съществува такова неравностойно отношение. Спомням си, че баща ми подари на брат ми новата му кола, а старата запази, а по-късно ми съобщиха, че брат ми и съпругата му са се преместили в апартамент, наследен от дядо ни, след като са се оженили. Разликата във възрастта между мен и брат ми е десет години, но преди сватбата ни родителите ми се отнасяха с нас като с непознати, но когато брат ми им съобщи “добрата новина, те им подариха този луксозен апартамент без въпроси.

Попитах майка ми за този вид услуга и защо не са направили същото за мен и съпруга ми. Отговорът ѝ беше разочароващ: “Дори ли помолихте за помощ? Не видяхте ли в какво състояние е къщата ви? Не забелязахте ли, че нямате кола?” “Не забелязах. Заляха ме спомени за това как със съпруга ми се опитвахме да изградим съвместния си живот и не можах да сдържа сълзите си. Когато се роди детето ни, се преместихме в почти празна къща и трябваше да полагаме всички усилия сами, с помощта на приятели. Условията бяха толкова трудни, че не смеех да повикам лекар в къщата, когато детето ни беше болно, страхувайки се, че той може да съобщи за условията ни на живот в службата за деца.

От друга страна, моята снаха, сестрата на съпруга ми, изглеждаше като златното дете в тяхното семейство. Свекървата отиде да живее на село, за да остави на дъщеря си апартамент, където тя да има личен живот, въпреки че не им беше удобно да пътуват от селото. Въпреки това снахата продължава да зависи от тях, дори за храна. Те я посещават всяка седмица, като пълнят всички съдове с храна, преди да се върнат в селото.

Един ден събрах смелост да попитам майка си защо се отнася толкова различно с нас, като осигурява всичко на брат ми, но нищо на мен и съпруга ми. Отговорът ѝ беше суров; напомни ни, че никога не сме поискали помощ, въпреки че знаеше за трудностите ни. Думите ѝ дълбоко ме засегнаха и все още ми е трудно да им простя за това неравенство, както и на съпруга ми.

И накрая, неравностойното отношение от страна на родителите ни, които предпочитаха по-малкия ми брат пред мен, беше източник на болка и негодувание. Трудно е да се разбере защо към нас и по-малките ни братя и сестри се прилагаха толкова различни стандарти, което доведе до трайно чувство за несправедливост и болка.

 

Rate article
Родителите ми даваха предимство на по-малкия ми брат, обсипваха го с подаръци, а аз бях пренебрегван и ми отне много време да се примиря с причината, която майка ми посочи.