Ребека обвинява бившия си зет за случилото се с дъщеря ѝ. И след всичко това той все още се осмелява да претендира за правата си върху децата!

– “Бабо, ще ни прочетеш ли приказка за лека нощ?” – попита внучката ми. “Бабо…” За Ребека беше необичайно да чуе тази дума, защото беше само на четиридесет години. Дъщеря ѝ се беше омъжила рано и имаше две деца.
– За вълка…
– Но когато го слушаш, веднага започваш да плачеш. Може би трябва да ти разкажа друга история?
– Бабо, няма да плачем, обещаваме.
– Вече имаш сълзи в очите си.

Ребека разказа историята на внуците си и когато те заспаха, тя отиде в кухнята, където беше дъщеря ѝ. Тя седеше с наведена глава и плачеше. От време на време се просълзяваше тежко.
– По-голямата трябва да ходи на училище, а тя няма достатъчно пари. Какво да прави…

Животът им беше труден, а парите не стигаха. Ребека постоянно търсеше работа на непълно работно време, защото дъщеря ѝ трябваше да бъде с децата си. За по-малкия ѝ син трябваше да се грижи през цялото време, защото момчето беше болно. Тя трябваше да прави гимнастика, масажи, да води сина си на плуване и да купува лекарства. Това изискваше много пари. А след това имаше хранителни продукти, дрехи за децата и сметки за комунални услуги.
– Не се притеснявай, дъще, ще измислим нещо    .

ребека беше събудена от внучката си, която я гледаше с уплашени очи.
– “Бабо, нещо не е наред с мама. Тя е цялата в студ   …

Дъщерята на Ребека беше придружена от цялото село. Хората не можеха да сдържат сълзите си, защото знаеха какъв добър човек е тя. Всички носеха пари и цветя. Дори бившият ѝ съпруг дойде.
– “Внуче, виж колко пари донесоха, те ще са достатъчни за рехабилитацията на брат ти и за да можеш да ходиш на училище. Дъщеря ми, дъщеря ми, заради кого ни остави? Толкова е тъжно…

Едва вечерта Ребека бавно започна да се опомня. Когато хората си тръгнаха, зет ѝ дойде при нея:
– “Събери си нещата.
– Какви неща? “Тук няма нищо твое – отвърна тя.
– Вещите на децата ми. Те ще дойдат с мен.
– Твоите деца, казваш… Чудя се кога са станали твои? Къде бяхте, когато имахме нужда от помощ? Дъщеря ми не можа да издържи. Сърцето ѝ не беше направено от желязо. Ако бяхте помогнали, всичко щеше да е различно. А сега се махай от къщата ми!

Ребека трябваше да бъде държана от трима души, за да не нападне зет си.
На следващия ден тя реши да попита как да направи така, че децата да останат при нея. Но се оказало, че бившият ѝ зет е единственият настойник. Ребека щяла да може да върне внуците си само ако бащата се откаже от децата или бъде лишен от родителски права.

Няколко дни по-късно децата бяха отведени при бившия им свако. Тоест при майката на зет ми. Тя забранила на децата да докосват каквото и да било в къщата. Децата често плачели през нощта, а през деня трябвало да вършат цялата домакинска работа.
Баща ми ги посещаваше веднъж месечно.
– Искам да се прибера у дома. Защо е така?” – продължаваше да повтаря момчето.
– “Не се притеснявай, със сигурност ще се върнем у дома. Просто бъди търпелив… Само малко”, продължаваше да повтаря по-голямата сестра.
Минало време, децата пораснали и се върнали при баба си. Но изгубените детски години не могат да бъдат върнати.

Какво бихте направили вие на мястото на Ребека?

 

Rate article
Ребека обвинява бившия си зет за случилото се с дъщеря ѝ. И след всичко това той все още се осмелява да претендира за правата си върху децата!