– Раждаш кукла и не мислиш за съпруга си. !

Когато свекърва ми сравни внучката си с кукла, не в добрия смисъл на думата, а иронично, дори саркастично, получих шок. По някаква причина свекърва ми смяташе, че все още не съм израснала от детството, щом обръщам толкова внимание на едно малко дете.

Преди седем години се оженихме по любов и през годините нещата се промениха. Започнахме да осъзнаваме, че сме напълно несъвместими един с друг. Буквално всичко ни дразнеше. Не можех да понасям как съпругът ми разбърква захарта в чашата ми с чай. Постоянно се караше на готвенето ми, въпреки че преди това винаги хвалеше всяко ястие и искаше допълнително. Постоянно го дразнех за некадърността му, а той ми отвръщаше със странния ми вкус за дрехи, който така го беше впечатлил, когато се запознахме.

Един ден, след поредния спор, след като се бяхме успокоили, решихме да поговорим сериозно за нашите перспективи и след като разговаряхме без емоции, стигнахме до извода, че те, тези перспективи, просто не съществуват. Естественото логично решение беше да се разведем, преди да сме провалили напълно нещата.

Сега се срещаме два-три пъти месечно, през уикендите, когато бившият ми съпруг идва да поговори с дъщеря ни. Понякога на гости идва и бившата ми свекърва, която също иска да види внучката си.

По време на едно такова посещение, когато бившият ми съпруг отиде в стаята на дъщеря си, аз и свекърва ми останахме сами в кухнята. Изведнъж тя започна разговор на тема “възпитание”:
– “това, което правиш, е безсмислено, ти си живяла, живяла си с него и сега се срещате няколко пъти месечно! Какво те е обсебило? Е, случва се, спорите, но вече не сте деца, някъде трябва да мълчите, някъде да отстъпвате.
А ти – родила си една кукла, а мъжът ти се закача с теб,

От възмущение от “куклата” отначало не можах да промълвя нито дума, а свекърва ми продължи:

– Той няма нищо против да се върне в семейството, но се страхува дори да започне да говори, мисли, че няма да искаш да го приемеш!
– Дали и той мисли за дъщеря си като за кукла, като теб?
– Вижте се, изглеждате така, сякаш все още не сте приключили с игрите с куклите си!

След тези думи търпението ми се изчерпа. Попитах бившия си съпруг:
– “Скъпи, ти също ли мислиш, че дъщеря ни е “кукла” като майка ти? Е, сега ще се срещаме само в парка или в някое кафене, и то без тази жена, която смята, че съм родила кукла, а не дете! А сега – довиждане!

Съпругът ми погледна смутено към мен, а после към майка си:
– Какво стана?
– Нищо особено, бившата ти съпруга е твърде чувствителна, не й хареса, че ти предложих да се съберете отновоһттр://….
– Не усуквайте всичко, а на път за вкъщи разкажете как точно сте й предложили. А сега е време аз и моята “кукла” да отидем на уроци по рисуване. Не мога да ти кажа “благодаря” за срещата, съжалявам.

Те си тръгнаха, а по-късно, докато чаках куклата си в художественото ателие, гледах през стъклената врата как тя старателно рисува с акварелни бои и си мислех, че няма по-добър от нея на света.

 

Rate article
– Раждаш кукла и не мислиш за съпруга си. !