“Пуснете ме! Няма да отида никъде с теб!” Чух едно дете да вика на връщане от работа.

“Пусни ме! Няма да отида никъде с теб!” Чух едно дете да вика на връщане от работа. Бях потънал в мислите си, така че не чух нищо, но този вик ме върна в реалността и краката ми ме понесоха към звуците. Факт е, че самият аз съм баща, имам две дъщери, така че реагирам бързо и безвъзвратно на детски плач. Преди да се усетя, вече стоях до едно малко момиченце, което крещеше и плачеше.

За миг бях откъснал ръката на тридесетгодишен мъж от малко момиченце на около 6 години. Дори не мислех за нищо друго освен за ужасяващите снимки и новини, които бях прочела и видяла по-рано.

– “Защо я докосваш? Или си тръгвай, или ще извикам полиция!” Изкрещях на непознатия, скривайки момиченцето зад гърба си.

– “Какво правиш? Аз съм нейният баща и ще ти извикам полиция!” – изкрещя той в отговор.

След това се обърнах към момичето, седнах и го попитах дали наистина е неин баща.

– Не, аз не го познавам! Той искаше да ме открадне!” – изкрещя момичето със сълзи на очи и аз не се съмнявах, че това е истина.

В този момент всички уроци по бокс се върнаха при мен и за миг поставих мъжа на земята с главата надолу и закопчах ръцете му с белезници зад гърба. В този момент забелязах, че погледът на момичето се промени. Тя спря да плаче и започна да гледа с интерес.

– “Престани! Сега ще ти обясня всичко!” – започна да ми вика мъжът, но аз дори не исках да чуя нищо.

– Защо ми трябват твоите обяснения? Полицията ще дойде скоро и ти ще им разкажеш приказките си!”. Казах, а след това се обърнах към момичето и започнах да я успокоявам, че скоро ще се върне при майка си и тя ще я защити, докато аз търсех телефона си.

Мъжът разбра, че няма смисъл да говори с мен, затова отново се обърна към момичето: “Татко вече се мъчи. Помоли чичо си да пусне ръцете му!”.

Тогава момичето се обърна към мен и каза тихо: “Остави баща ми, той казва, че го боли!”

– “Татко?” Казах, без да мога да скрия изненадата си, след което станах и помогнах на мъжа да се изправи.

Тогава той започна да ми обяснява, че преди две години се е оженил за майка ѝ и е станал неин доведен баща. Имат добри отношения, но момичето е много капризно. А днес той бързал за важна среща в офиса и тя започнала да капризничи. Трябваше да я заведе на танц преди срещата, затова се наложи да я влачи до колата, а тя започна да крещи и тогава аз бях героят…

Момичето само каза за пореден път, че няма да ходи на танците, а доведеният ѝ баща се хвана за главата и погледна часовника си. От една страна, веднага се почувствах засрамена от съпруга си за разиграната от мен свада, но съм сигурна, че и той би постъпил по същия начин на мое място, защото това, което видях, не беше пример за “добър семеен разговор” – не беше най-доброто.

Разбира се, можете и да напишете, че е трябвало да не се месите в чуждите “семейни дела”, но следващия път това може да е ужасна новина по телевизията. Така че предпочитам да се засрамя за пореден път, отколкото да подмина.

Според мен всеки от нас трябва да бъде безразличен и да се втурне презглава към нечий вик и едва тогава да разбере дали някой наистина има нужда от помощ!

 

 

Rate article
“Пуснете ме! Няма да отида никъде с теб!” Чух едно дете да вика на връщане от работа.