Приятелка покани гости във вилата ни за рождения си ден, без да иска разрешение

Преди шест години със съпруга ми купихме уютна лятна къща. Направихме всички ремонтни дейности със собствените си ръце, подредихме парцела и се опитвахме да ходим там всеки уикенд или поне веднъж на две седмици.

На практика не направихме зеленчукова градина, засадихме само леха с краставици, домати, билки, лук, тиквички, чушки. Така че всичко необходимо, но по малко.

Купихме къща, в която вече растяха храсти с малини, различни видове касис и цариградско грозде. Имаше и много разсад от ягоди. Често носех плодовете на работа и ги поднасях на колегите си. Разбира се, всички бяха доволни.

Тази година една жена на име Мария беше прехвърлена при нас от друг отдел. Тя изглеждаше много мила и учтива. Точно тогава донесох няколко ягоди. Разбира се, че й ги дадох.

Тя ги изяде и започна да разказва за прекрасния вкус на ягодите. След това започна да ме разпитва подробно за това откъде са дошли и каква е къщата. С удоволствие й разказах всичко.

Няколко дни по-късно Мария дойде при мен и ме помоли за ключовете от нашата вила, защото дъщеря ѝ искала да отиде там с децата си за няколко седмици. Нека децата да подишат чист въздух. Тя се аргументира, че няма да сме там за седмица, а дъщеря ѝ сега е в отпуск по майчинство, трябва да си почине от шума на града.

Аз отказах, разбира се. Колежката се почувства обидена, но не настоя.

Две седмици по-късно една жена, която работеше в същия отдел като Мария , се обърна към мен и ме попита как да стигне до нашето бунгало. Попитах я защо иска да знае.

Тя ми каза, че Мария е поканила нея и други колеги на рожден ден, организиран в нашата вила , но всеки трябва да стигне сам.

Бях смаяна.

Приближих се до нея и я попитах какво прави.

– Какво е това? – Тя ме попита с невинна усмивка. Нищо няма да се случи, ако отпразнуваме рождения ми ден във вашата вила. Това е само един ден, никой няма да живее там. Не съжаляваш, нали?

Да, съжалявам. Съжалявам за работата си, съжалявам за това, което хората могат да направят с моравата, цветните лехи, храстите и къщата ми.

Освен това тя дори не ме е поканила. Тя дори не поиска разрешение.

Аз отказах, на което тя се обиди.
Така да бъде. Не ме интересува. От години угощавам колегите си с плодове, но никой от тях не е имал смелостта да бъде толкова нагъл като нея.

 

Rate article
Приятелка покани гости във вилата ни за рождения си ден, без да иска разрешение