Преди много години се случи една случка, която никога няма да забравя в живота си.

Оттогава са минали много години, но този ден се е запечатал в паметта ми за цял живот и с всички подробности. В този ден в нашата група дойде ново момиче. Тя беше на нашата възраст. На пръв поглед тя се стори странна на всички. Беше облечена в голяма рокля, която не ѝ прилягаше, беше закърпена на няколко места. Червената ѝ коса беше прибрана в стегната конска опашка с изтъркана панделка. В големите, широко отворени зелени очи имаше непонятна тъга. По-късно разбрахме, че е от непълноценно семейство. Баща ѝ я отглежда сам, а тя няма майка. Те живеят бедно. В нашата група имаше близнаци.

Едното все още е нормално, но второто не даваше мира на всички. Тя винаги нагло чупеше играчките на другите деца. Беше дъщеря на директорката на детската градина, затова не ѝ се караха. Наслаждаваше се на безнаказаността си и се гордееше с нея. Често тормозеше момиченцето. Непрекъснато я риташе, разваляше храната в трапезарията, дърпаше я за косата. Момичето страдаше мълчаливо, само понякога плачеше, седнало някъде в ъгъла. Опитвахме се да се намесим, но обикновено учителката ни наказваше, защото момичето беше недосегаемо. На рождения си ден момичето дойде в детската градина с нова рокля. Беше бледорозова и много ѝ отиваше, преливаше от всички нюанси на розовото. Подгъвът на роклята беше украсен с малки кристали, които блестяха при всяко движение. Всички деца ѝ се възхищаваха и ѝ правеха комплименти.

Близнаците не участваха във всичко това, стояха в ъгъла и мълчаливо гледаха момичето. Беше очевидно, че момичетата са недоволни от нещо. Момичето изглеждаше щастливо. По време на разходката тя отказа да играе в пясъчника, за да не изцапа новата си рокля. Този ден валеше и в двора имаше много локви. Ние, увлечени от играта, я изгубихме от поглед. Изведнъж чухме писък. Обърнахме се и я видяхме в една локва. Едно от момичетата стоеше над нея и се смееше. Подгъвът на роклята ѝ беше разкъсан. Момичето плачеше горчиво. Вероятно си представяше колко разстроен ще бъде баща ѝ, че роклята е съсипана. “Ти си просякиня, а не принцеса! Тази сцена ме порази до дъното на душата си. Беше много тъжно да видя едно малко, беззащитно момиче, чийто празник е бил развален. През целия си живот се опитвах да не наранявам никого

 

Rate article
Преди много години се случи една случка, която никога няма да забравя в живота си.