Преди десет години Оливър ме изостави заради млада любовница. И сега той иска да се върне, защото важната причина е, че не му остава много време на този свят.

Точно преди 10 години животът ми се раздели на “преди” и “след”. Живях с Оливър 30 щастливи години, имахме деца, внуци. Но един ден той мълчаливо си събра нещата, дори не ме погледна в очите.

– Напускам те. Имам си друга жена. И се чувствам по-щастлив с нея. Оставям ти апартамента и колата. Просто… Ти си прекрасна жена, но не като Кира. Сбогом.

Отне ми много време да се опомня. В гнева си разбих семейния ни портрет, изгорих всичките ни снимки и изхвърлих всичките му подаръци. Запазих само сватбения му пръстен. Не знам защо.

Познавахме се още от ученическите години. Спомням си как ръцете ми трепереха, когато влизах в нов клас. И ето го – Оливър, седнал толкова смешно с очила. Седяхме заедно. Той ми помагаше за всичко. Вземаше чантата ми вкъщи, позволяваше ми да измамя на теста по математика, почерпваше ме с шоколад и ме защитаваше от хулигани. Никой в класа не беше приятел с мен, освен Оливър.

А после пораснахме. И започна животът на “възрастните” – срещи, дискотеки, разходки до сутринта. Чувствах се толкова добре с него, че не забелязвах колко бързо минава времето. Решихме да влезем заедно в един и същи университет. Отначало обаче родителите ми бяха категорично против да живеем заедно. Казваха, че ще имаме време да направим някоя глупост.

И сега си спомням как Оливър пълзеше по пожарната стълба и държеше маргаритки в зъбите си, защото вече беше полицейски час. И как ме чакаше след изпитите и ми помагаше да се подготвя за сесията. И как ми предложи брак на церемонията по дипломирането.

Разбира се, не всичко беше толкова чудесно при нас. В четвърти курс родителите на Оливър починаха. Никога не съм го виждала такъв. Беше изтощен, не искаше да става от леглото. Но аз бях до него. Помагах, доколкото можех, дори ако трябваше да пропусна занятията в университета. Грижех се за къщата им, подреждах нещата. Чувах как Оливър се заключваше в банята през нощта и плачеше горчиво.

Или децата. Нямахме стабилна работа, криза… а след това и положителен тест за бременност. Беше толкова ненавременно. Бях уплашена и не знаех какво да правя по-нататък. Но Оливър не изглеждаше разстроен от новината:

– “Е, ще измислим нещо. Междувременно не можеш да се притесняваш. Ти носиш моето бебе под сърцето си!

Той специално взе допълнителни часове на работа, отиде на нощни смени. Вкъщи се прибираше само за 3 часа – подремваше, хапваше и после отиваше на работа. Аз работех на непълно работно време като учител по математика за съседите. Парите едва стигаха за храна. А освен това имахме нужда от креватче, дрехи, играчки, лекари…

Но всичко това е в миналото. Тези трудности само засилиха любовта ни. Но изглежда, че съм грешала.

Познавах тази Кира, млада стажантка, която дойде във фирмата на Оливър преди три месеца. Тя правеше ужасно кафе и не следеше документите. Освен това се обличаше глупаво, а не красиво. Бих казал дори вулгарно. Тези момичета се наричат “ловки”. Те ловуват за възрастни мъже, например такива на възраст. Които имат кола, апартамент и пари. Те ще направят всичко и ще живеят като кралици.

Но Оливър наистина харесваше Кира. Сега разбрах какво всъщност означаваше, когато съпругът ми казваше “Ще остана до късно на работа” – той ходеше с любовницата си.

Отне ми почти 10 месеца, за да се измъкна от тази депресия. Лекарства, сеанси с психолог, подкрепата на децата. Те ми помогнаха особено много. Всяка вечер ми идваха на гости с любимите ми сладкиши – еклери с бананов пълнеж.

А преди две седмици някой почука на вратата. Тъкмо чаках приятеля си, отдавна не се бяхме виждали. Не погледнах през шпионката и отворих вратата. Но на прага стоеше той. Оливър.

– Ще ме пуснеш ли да вляза? – попита мъжът тихо. Аз просто застанах на вратата и посочих към кухнята.

Мълчахме в продължение на около 10 минути. Той ми донесе маргаритки, но сега тези цветя ме отвращават.

– Мразя маргаритките. Сега ми харесват божури. Никой не те е канил да дойдеш.

– Съжалявам. Просто искам да се върна при теб.

– Да се върнеш? Ха, мислиш, че сега ще те посрещна отново с отворени обятия?!

– Имам рак. Остават ми само няколко месеца. Лекарите казват, че няма никакъв шанс. Осъзнах, че така Бог ме е наказал за тази постъпка. И сега искам да поправя всичко, докато все още има шанс и време.

Забелязах, че той сякаш избледня. Изгуби тегло, ръцете му трепереха и дишаше тежко. Той е изхабен. Почти няма коса по главата си, само лилави петна.

Седяхме и си спомняхме за младите си години. Усетих, че Оливър много съжалява.

– Искам да ме приемеш обратно. Да видя децата си, внуците си.

Аз само кимнах с глава. И сега не знам какво да правя. В края на краищата преди 10 години той ме размени за една млада любовница. И ето че в последния си дъх иска да върне всичко. Сякаш не е имало предателство, не е имало 10 години мълчание… Нищо.

Какво бихте посъветвали една жена да направи в такава ситуация? Да даде ли втори шанс на мъжа си или да забрави за него?

 

 

 

Rate article
Преди десет години Оливър ме изостави заради млада любовница. И сега той иска да се върне, защото важната причина е, че не му остава много време на този свят.