Преди 25 години, когато работех в родилен дом, убедих една родилка да не се отказва от бебето си. Не можех да си представя при какви обстоятелства ще се срещнем отново

Докато убеждавах една млада майка да не изоставя бебето си, не знаех, че се притеснявам за бъдещето на внучката си!

Това се случи преди 25 години. И сега си мисля, че самият Бог ни дава важен урок по милосърдие, доброта, търпение. И може би дори не се замисляме защо сме били там в онзи ден, а в същото време този човек е с мен. Аз съм бивша акушерка. За четиридесет години работа съм видяла много и различни неща. Но винаги съм се опитвала да работя съвестно.

Неведнъж съм виждала как майки изоставят децата си. Тогава сякаш нещо вътре в мен се преобръщаше. А те си тръгваха по различни причини: най-често когато бебето се раждаше болно, или когато съпругът не искаше, роднините не ги приемаха. А понякога се случваше и просто по прищявка, защото не искаха да се грижат за него, тогава нямаше да има свободно време.

Спомням си добре Кейт, която през 1990 г. искаше да се откаже от болния си син. Беше висока, с фигура, с огромен корем, ходеше на пас, постоянно се оплакваше от съдбата си. Беше на 28 години. Работеше в института, родителите ѝ живееха на село, изпратиха самотната си дъщеря да роди в областния център – страхуваха се от срам. Самите те така и не дойдоха, макар че Кейт остана при нас два месеца.

Нещастната жена предпочита да не споменава бащата на детето – либийския студент Джалил. От разговорите на други жени научих, че той веднага се е втурнал към дома, когато е научил, че учителката му очаква дете.

Лекарите не препоръчват на младата жена да ражда, говорят за риска от раждане на болно дете, но Кейт е решена.

– Ще го родя и това е всичко – каза младата жена тихо, като гледаше с дълбоки сини очи в празнотата, – а после ще го оставя. Може би някое семейство ще го вземе и ще го отгледа за своя радост. Ако на детето не му е писано да живее, значи това е волята на Бога… – разсъждаваше майката.

Кейт роди преждевременно. Едно слабо, но много красиво момче. Всичко не било лесно. И по някаква причина не исках тя да остави сина си. Сякаш някой отгоре ми прошепна: “Трябва да направиш всичко възможно и невъзможно, за да накараш Кейт да вземе сина си, защото те трябва да са щастливи”. И аз започнах да я убеждавам да не оставя бебето. Да, той е слаб, но ти не знаеш какви деца има тук – убеждавах младата майка.

– И вашите. Той не е такъв. Ако го лекувате, ще стане такова момче! По-късно ще отблъснеш момичетата от него.

Кейт мълчеше, а чернокосото ѝ момче плачеше със слаб глас, гладно. Кейт едва обърна глава, когато синът ѝ беше доведен при нея. След това го взе на ръце. “Ще те наричам Ник. Защо? Ти си красив и трябва да имаш красиво име”, – майката се усмихна за първи път от няколко дни.

Седмица по-късно Кейт и синът ѝ били изписани. Никога повече не чух нищо за тях, макар че често си спомнях за тях и исках да знам как живеят.

Около пет години по-късно се запознах с Оливия, която тогава лежеше заедно с Кейт в същото отделение. Жизнерадостната продавачка държеше за ръка русата си дъщеря. Беше много щастлива, когато ме видя. Когато я попитах дали знае как е Кейт, жената каза, че е заминала за столицата. Живее добре, защото бащата на детето ѝ помага финансово, така че сега има пари за лечение, за бавачка и за себе си.

Мислено благодарих на Бога, че всичко се е развило добре за Кейт, и постепенно забравих тази история. Но спасеното момче ми напомни за себе си. Когато най-голямата ми внучка Мия доведе вкъщи висок, тъмнокос красив мъж.

– Това е Ник, моят годеник – каза Мия на цялото семейство, събрало се около празничната трапеза, за да види своя избраник, – пригответе се за сватбата, мамо, татко и баба и дядо.

Ник, Ник… – нещо толкова познато ми мина през ума. Откъде мога да познавам този човек? Тогава не можах да се сдържа и попитах:

– А ти откъде си, сине, кои са родителите ти?

– Истинският ми баща е в Либия, – започна да разказва за себе си на изненаданите си роднини новият младоженец. – Срещах се с него няколко пъти, сега разговаряме само по Скайп. Имам и баща Хари, той е съпруг на майка ми, с него сме приятели. Много обичам майка си Кейт, тя е красива. Майка ми е ръководител на катедрата по история, аз също съм завършила университета, работя като преводач от английски език, имам пари, не ги искам от майка ми и ще осигуря Мия.

И се сетих: новородено чернокосо момченце, което предстои да бъде отведено в сиропиталище, Кейт е безразлична и тъжна майка… та откъде те познавам!

И тогава видях Кейт на сватбата. Тя изглеждаше много по-добре. Изглежда, че годините само са я разкрасили. Висока, с пълни форми, елегантно облечена, свекървата на внучката ми излъчваше увереност и женско щастие. Съпругът ѝ, макар и с глава по-нисък от нея, също беше щастлив и не откъсваше поглед от съпругата си.

Не издържах, приближих се до Кейт и си припомних събитията отпреди 25 години. Жената се дръпна, очевидно тези спомени бяха неприятни за нея. И едва на следващия ден тази вече почтена дама ме заговори и ми благодари, че съм спасил сина ѝ.

– Тогава нямах нищо, не знаех как ще се развие животът, а тогава имаше слаб син, къде можех да отида с него? – Кейт сякаш се оправдаваше през всичките тези години. – Исках да го подаря, но ти ме убеди да го задържа. Мога честно да кажа, че в първите дни не бях щастлива, че те послушах. Но дори не можех да си представя, че всичко ще бъде наред. Когато родителите ми видяха внука ми, те се вкопчиха в него с цялото си сърце и ми помогнаха, доколкото можеха. И дори баща му Джалил дойде отново и предложи да отведе сина си в Либия. Аз, разбира се, не се съгласих и той просто реши да помогне финансово на сина си. Той даде добри пари. С тях успях да излекувам Ник. Синът ми ходеше на детска градина, често боледуваше, но майка ми ми помагаше. А аз наех една стая в покрайнините на града и работех. По-късно се запознах с Хари, живеехме в квартала и започнахме да общуваме, а след това се оженихме. Той прие сина ми като свой.

Когато синът ми разказа за годеницата си, Кейт дори не можа да си помисли, че тя е внучка на жената, която я е убедила да не изоставя сина си. Сега двете ни семейства чакат дъщеря, която след няколко месеца ще роди Мия. И всички се надяват, че съдбата на момичето ще бъде щастлива. Това наистина се случва!

Rate article
Преди 25 години, когато работех в родилен дом, убедих една родилка да не се отказва от бебето си. Не можех да си представя при какви обстоятелства ще се срещнем отново