Посветих целия си живот на отглеждането на сина и дъщеря си, а те израснаха толкова неблагодарни.

Моника и съпругът ѝ тъкмо празнували тридесет и втората годишнина от сватбата си, когато Франк внезапно починал. Жената трудно се справя със загубата на съпруга си. Оттогава Моника живее сама в двуетажна къща. Но този живот не ѝ харесвал. “Не искам да живея сама в този празен дворец”. Затова Моника решава да предприеме важна стъпка. Тя решила да продаде къщата си и да си купи едностаен апартамент. Така и направила.

След това продала колата на съпруга си, която така или иначе стояла без работа. Децата си имали собствени семейства и коли. Сега Моника имала едностаен апартамент и значителна сума пари. Трябвало да направи нещо с тези пари, затова Моника решила да пътува по света. Скучно е да си сам в къщи, а така тя ще види света и ще се запознае с хора. Така че тя се решила и си купила самолетен билет.

Моника реши да лети до Италия. Тя отдавна мечтаеше да отиде там, затова остана в Италия за известно време, за да работи. Тя почиствала хотели. Работата не била много трудна и трябвало да работи само по пет часа на ден. Парите, които изкарвала, й стигали за живот и развлечения. Така изминаха шест месеца. Моника се отегчила и си купила билети, за да лети до друга държава. Така тя обиколи цяла Европа.

Следващите страни бяха Африка и Азия. Това беше добър опит. Освен че се забавляваше, Моника намираше работа навсякъде и печелеше добри пари. По време на тези пътувания тя се запозна с много хора, научи манталитета и обичаите на страните. Така изминаха четири години. Дъщеря ѝ вече се била омъжила и имала дете. А снаха ѝ била бременна.

Когато Моника се върнала, тя станала баба. Тя поканила цялото си семейство на гости. Те не се бяха виждали от дълго време, така че имаха за какво да си говорят. През това време синът ѝ пораснал, а дъщеря ѝ станала още по-женствена. Изведнъж, по средата на разговора, синът казал:

– “Мамо, искахме да те настаним в старчески дом.

Моника беше много изненадана. Собствените ѝ деца искаха да я настанят в старчески дом. Тя им е посветила най-добрите си години и ги е отгледала.

Дъщеря ѝ веднага забелязала промяната в лицето на майка си:

– “Не, ти не ни разбра правилно. Ние не искаме да ни напуснеш. Просто се притесняваме как ще живееш сама в едностаен апартамент. А там има много самотни хора като теб.
– Но аз планирах да отида в Италия – отвърна Моника.
– “Мамо, къде отиваш? Ти си стара”, убеждаваше дъщеря си майка ѝ.

Моника се натъжи. Собствените ѝ деца не искат тя да пътува по света. Що за драма е това? Жената започнала да моли децата си да ѝ купят къща, където да може да засади градина и да се грижи за внуците си, вместо да живее в старчески дом. Но никой не искал да я изслуша. Децата смятали, че там ще ѝ е много по-добре.

Моника осъзнава, че може би там ще й е добре, но пътува… Тя тъкмо е започнала да се радва на живота, а тук децата искат да я лишат от това чувство.
А може би Моника е виновна, че децата искат да й направят това? Кой знае…

 

Rate article
Посветих целия си живот на отглеждането на сина и дъщеря си, а те израснаха толкова неблагодарни.