Погребахме баща ми с пълни почести. След погребението баба ми и дядо ми по бащина линия дойдоха при нас. Мислех, че искат да ни утешат… Но това, което чух, ме изненада много

Баба ми и дядо ми по майчина линия купиха на майка ми парцел с недовършена къща. Това е станало веднага след като родителите ми са се оженили. Преди да се родя, майка ми решила да изкара пари, за да довърши къщата, и заминала да работи в чужбина. Всички спечелени пари похарчила за ремонт на къщата. Междувременно баща ми работел на работното си място и поръчвал на майстори да поправят къщата.

Щом къщата станала годна за живеене, майка ми се върнала. Две години по-късно се родих аз. Имах щастливо детство: играчки, забавления, любящи родители. За петия ми рожден ден ми подариха кученце.

Така прекарвах времето си в училище, а по-късно влязох и завърших медицинския факултет. Тази година получих дипломата си.

През март баща ми почина. Майка ми и аз не можахме да се съвземем от болката. Баща ми беше погребан с пълни почести. След погребението при нас дойдоха баба ми и дядо ми по бащина линия. Мислех, че искат да ни утешат… Но това, което чух, ме изненада. Казаха на майка ми, че половината от къщата им принадлежи.

– Защо биха направили това? “Години наред работих в чужбина, вложих цялата си енергия” – отговори майка ми.
– “Половината от къщата принадлежеше на сина ни, така че отива при нас”, продължиха те.

“Ние се прибрахме у дома. Майка ми си направи чай, а после дълго седя в кухнята и плака. Аз също не можех да сдържам сълзите си. Неотдавна всички бяхме толкова щастливи…

На сутринта баба ми и дядо ми отново ни се обадиха. Помислих си, че искат да се извинят за това, което са казали. Но не… Продължиха да говорят за разделянето на къщата. Бащата на приятеля ми работеше като адвокат, затова решихме да отидем при него.

На следващия ден се срещнахме с баба ми и дядо ми в присъствието на адвоката. Писъците им се чуваха из цялото кафене, в което седяхме. Срамувах се, че те са родителите на баща ми.

Адвокатът им каза, че не могат да претендират за никаква част от къщата и че е много подло от тяхна страна да искат каквото и да било от майка ми и от мен. Баба ми и дядо ми съвсем наскоро са загубили сина си и се държат така, сякаш нищо не се е случило. Как смеят да посягат на чужд дом? Не мога да го разбера в главата си.

 

 

Rate article
Погребахме баща ми с пълни почести. След погребението баба ми и дядо ми по бащина линия дойдоха при нас. Мислех, че искат да ни утешат… Но това, което чух, ме изненада много