Погледнах в хладилника на домакинята, от която наех стая, и се изумих.

Името ми е Мария. Наскоро започнах да уча в университета. Винаги съм мечтала да стана учителка в началното училище и мечтата ми се сбъдна. Произхождам от малък град, далеч от столицата. Семейството, в което съм израснала, не е богато. Освен това имам по-малки брат и сестра и голяма част от парите отиват за тях. Не исках да създавам проблеми на родителите си. Започнах да търся евтино място за живеене. Не можех да живея в общежитие, защото не можех да се концентрирам върху ученето си, когато наоколо имаше толкова много студенти. Всички се забавляваха и вдигаха шум. Затова си намерих стая в тристаен апартамент, нает от една възрастна дама. Апартаментът не беше ремонтиран, но беше уютен и чист. Намираше се близо до университета, така че спестих и от транспорт. Спестих малко пари от стипендията си, за да мога да излизам през уикендите и да си купувам дрехи.

Приятелите ми единодушно твърдяха, че не бива да наемаш стая от възрастни хора, защото те обикновено са много мърморещи и няма да имаш право на личен живот с тях, а само на излишни проблеми и контрол. Много от моите приятели са имали лош опит с наемането на жилища. Възрастните жени винаги забраняват да се водят приятели, да се вдига шум, да се вземат често душове и да се използват някои електрически уреди. Страхувах се, че мога да свърша като тях. Отне ми много време да намеря евтин, но все пак добър вариант за жилище. Но за щастие сгреших.

Бабата, от която наех стая, беше много мила и любезна жена. Беше принудена да търси някого, за да наеме стая, защото пенсията ѝ беше мизерна, а цените на комуналните услуги само се покачваха. Тя ми показа стаята, в която щях да живея, даде ми рафт в банята, кухнята и хладилника. Още от самото начало се договорихме, че ще плащам наема веднага след като получа стипендията.

Един ден забелязах какво има на другите рафтове на хладилника ѝ. Зачудих се какво ядат възрастните хора с малка пенсия. И бях доста изненадан от това, което видях. В хладилника имаше много храна. Имаше плодове, зеленчуци и различни ястия. Във фризера имаше риба, пилешко месо и кайма. По рафтовете на кухненските шкафове имаше и много различни зърнени храни, а на балкона – голяма торба с картофи и моркови. С толкова много продукти можеше да се приготви всичко. Това много ме изненада. Не разбирам как можеш да си позволиш толкова много храна за малка сума пари. Опитвам се да купувам продукти от първа необходимост, майка ми и баща ми понякога ми дават пари, но винаги не ми стигат за нищо. Едва успявам да изкарам до края на месеца. А тук има толкова много неща!

Един ден, на чаша чай, най-накрая реших да попитам баба ми как успява да купи толкова много хранителни продукти с такава мизерна пенсия. Тогава тя ми се усмихна искрено и каза:

– “Имах тежък живот. Затова се научих да броя всяка стотинка и да планирам всичките си разходи. Баба ми е свикнала да следи за промоционални стоки, защото по този начин може да купи някои продукти много по-евтино. Неотдавна тя купи кайма, защото от нея могат да се правят не само котлети, но и супа с кюфтета. По-рано баба ми имаше градина, в която отглеждаше зеленчуци и билки. Сега тя няма вила, но сезонните продукти могат да се замразяват или консервират. През зимата зелените зеленчуци са чудесни за различни ястия, като мариновани краставици или домати.

Баба ми имаше много консервирана риба, която може да се използва за приготвяне на салата. Тя също ги купуваше на специална оферта. Купуваше евтина риба – търсеше речна или мерлуза. Щом в супермаркета има някакви продукти на промоция, баба ми ги купува с резерва. Така се оказва, че баба има запаси навсякъде. Единствените неща, които не могат да се купят със запас, са хлябът и млякото.

Слушах жената и откровено ѝ се възхищавах. Младите хора имат съвсем различно отношение към парите. Те не броят разходите и не планират бюджет. Научих много от баба си. В живота може да се случи всичко и най-важното е да можеш да се справиш дори с малка сума пари.

 

 

Rate article
Погледнах в хладилника на домакинята, от която наех стая, и се изумих.