Отвратително е! – каза съпругът на една приятелка, когато разбра какво е направила тъщата му.

Майката на моя приятелка зашемети цялото си семейство. Тя отдаде под наем тристайния си апартамент, прибави към него пенсията си и замина да живее в топлите страни. Казват, че нашите пенсионери могат да живеят там наистина добре и безгрижно, а не просто да съществуват.

– Това е толкова отвратително! – каза съпругът на една приятелка. – Тя вече не е млада, защо й е да пътува по целия свят? Тя просто ни засрамва!

– Защо не помисли първо за теб?” – изкрещя свекървата.

– Веднъж майка ми ми намекна, че ябълката не пада далеч от дървото, – каза приятелката ми с плачевен глас, – Тя има предвид, че щом съм нейна дъщеря, и аз ще тръгна на гурбет и ще напусна страната си на стари години. Всичките ми роднини също ще ми кажат, че ги опозорявам. Съпругът ми не може да спре да се кара с мен. Не можем да се справим с кредита, който взехме за колата, той е просрочен от два месеца, а майка ми е решила да си уреди живота сама, – плаче дъщеря й. Тя е някак си сигурна, че майка й трябва да й помага във всичко и да забрави за нейните интереси и нужди. Свекърва ми всеки ден ми напомня, че живеем с мъжа ми в нейния апартамент безплатно, а майка ми дава апартамента си под наем на чужди хора.

По някаква причина у нас има стереотип, че пенсионерката вече не принадлежи на себе си. Тя така или иначе няма нужда да работи, така че може да седи с внуците, да готви и да помага вкъщи безплатно. А жилището ѝ е за децата и изобщо, защо трябва да разчита на нещо? Защо децата трябва да разчитат на парите на майка си, вместо сами да изкарват прехраната си и да не живеят в един апартамент със свекървата?

– Със съпруга ми се надявахме, че тя ще ни даде апартамента си и ще се премести на село, – дъщерята тъгува за безнадеждните си мечти. Възможно ли е това?

– Повярвай ми, тя ще се омъжи за теб – казах саркастично аз.

Веднага се сещам за историята, когато старата приятелка на баба ми върнала внуците на децата си и се “впуснала във всякакви неприятности”. Тя се преместила и намерила своята любов. Цялото семейство толкова много искало да получи едностайния ѝ апартамент в центъра на града, че решили да я обявят за недееспособна чрез съда. Но планът им се провалил. Тя все още живее с плешивия си дядо. Имат голяма къща, но тя не иска да кани роднините си. Така е.

А майката на приятеля ми почти всеки ден публикува снимки от различни краища на света с надпис, че животът след пенсионирането тепърва започва! От време на време дори й пиша коментари. Мисля, че тя е права. Защо роднините ѝ трябва да седят на врата ѝ и да се разпореждат с имуществото ѝ? Нима пенсионната възраст вече е присъда? Нека се научат да се осигуряват сами! Те са тези, които са безсрамни!

Съгласни ли сте, че възрастта не е причина да спрем да се наслаждаваме на живота пълноценно?

 

Rate article
Отвратително е! – каза съпругът на една приятелка, когато разбра какво е направила тъщата му.