– Отведете баща си! Крайно време е! – Сара ни каза.

– Не разбирам какво се случва тук! Сестра ти иска къщата, но ние трябва да се грижим за баща ти. Той ли трябва да живее с нас? Или нещо не съм разбрал правилно? – казах, обръщайки се към съпруга си.

Случи се да чуя целия разговор между съпруга ми и сестра му Сара.

Години наред бях живяла според принципа, че не бива да се намесвам в отношенията на съпруга ми с неговите роднини. Това беше съветът, който майка ми ми даде, когато се омъжих. Тя обаче не взе предвид, че баща ми, за разлика от съпруга ми, имаше добро семейство.

– Какво да правя? В края на краищата Сара има три деца! Тя няма да може да се грижи за баща ми!
– Защо тя да не може да се грижи за баща ми, ако живеят заедно?

Тази история започна много отдавна. Тъстът ми отдавна се нуждаеше от грижи. Със съпруга ми много често ходим при него и му помагаме. Той не е в състояние да се грижи за себе си. Той вече не е в състояние да ходи сам до магазина. Ето защо със съпруга ми го правим заедно”. Сара и децата ѝ живеят в къщата на свекъра ми.

– Тя има деца! А нима ние нямаме деца? – Казах на съпруга си.

Работата е там, че Сара изобщо не иска да се занимава с баща си. Тя се преструва, че това изобщо не е неин проблем. Но напоследък баща ѝ се е влошил и сега се нуждае от истински грижи. Разбира се, когато живеем разделени, не винаги можем да му помогнем. Затова сестрата на съпруга ми каза:

– Вземи баща си да живее при теб! Крайно време е! Не е честно той да живее с мен през цялото време! Сега е твой ред да се грижиш за него!

Бях зашеметена от тази наглост. В края на краищата ние винаги сме си помагали, а освен това не татко живее със Сара, а Сара в дома на татко.

Наистина не ми хареса фактът, че съпругът ми веднага се съгласи с това.
Сара наистина не харесваше факта, че според нотариалния акт къщата все още принадлежи на баща ѝ. Тя разбираше, че в случай на смъртта му къщата ще трябва да бъде поделена с брат ѝ, затова поиска брат ѝ да вземе тази на баща ѝ, а баща ѝ да ѝ даде цялата къща.

– Ние имаме децата. Но имаме и апартамент. А Сара няма нищо!
– И какво от това?
Баща ти е много добър човек. Нямам нищо против той да живее с нас. Имаме достатъчно място и за него. Целият проблем е в това, че ние с теб години наред спестявахме и плащахме ипотеката, за да можем да си вземем апартамент. Какво е направила Сара, за да има собствен апартамент? Нищо! А сега иска цялата къща! А тя трябваше да бъде разделена наполовина!
– Но се случва така, че едно от децата получава къщата.
– Случва се! Но това е, когато има някакво друго наследство! Какво предлагате? Разбира се, че ще вземем бащата. Но къщата трябва да се дели от двама души! Ние също имаме деца и парите за нас няма да са излишни! – Казах на съпруга си.

Съпругът ми говори със сестра си за това.

– Но аз не мога да купя друга къща за половината от тази сума! – Сара се възмути.
– Няма проблем! Купете по-малка къща!
– Ами ако не искам по-малка къща? Защо не помислиш за моя комфорт?
– Мислиш ли за моя комфорт? От години плащаме ипотеката. А ти искаш къща, без да правиш нищо! Това няма да се случи! – Съпругът ми ѝ отговори.

Разбира се, взехме свекърва ми с нас. За него не е много трудно да се грижиш. Опитва се да прави всичко сам. Разбира се, ние трябва да му помагаме. Сара се обажда всяка седмица и отново предявява някакви искания и претенции: или са й свършили парите, или трябва да я закарат някъде с кола.
Шест месеца по-късно свекърът ми каза, че иска да напише завещание, в което да ни завещае цялата къща.

– Не вярвам на дъщеря си. Тя много ме е разочаровала! – каза свекърът ми с горчива усмивка.

 

Rate article
– Отведете баща си! Крайно време е! – Сара ни каза.