– Отново ли сте в течение на старите си трикове? Какво стана с парите на нашия рафт? Продължаваш ли да ги даваш на майка си? Докога ще можеш да я издържаш? Тя е здрав човек, оставете я сама да си изкарва прехраната.

Бързах да се срещна с майка ми. Тя е пунктуална жена, така че сигурно ме чакаше в кафенето от дълго време. Погледнах в джобовете си, за да видя дали парите, които бях приготвил за нея, са все още там. Утре е празник, вероятно тя няма пари. Срещнахме се, прегърнахме се, поздравихме се с предстоящия празник и си поръчахме по чаша кафе. След това майка ми ми връчи подарък. “Ето, дъще. Не е скъп подарък, но трябва да ти хареса”. Погледнах вътре, а там имаше рамка за снимка. На нея имаше наша семейна снимка. Татко ме държеше в прегръдките си, а аз бях закачила играчката на коледната елха. Майка ми ни гледаше с възхищение. В очите ми се появиха сълзи. Новогодишната нощ винаги е била любимият ми празник. Обичах да го празнувам с майка ми и баща ми. Това ме караше да се чувствам уютно и топло. Жалко беше, че времето течеше толкова бързо   .

Извадих пари от джоба си и ги подадох на майка ми. Тя се съпротивляваше по всички възможни начини, не искаше да вземе нищо от мен, но аз настоявах. Седяхме в кафенето в продължение на няколко часа. Припомнихме си нашите топли семейни традиции. След като си поговорихме достатъчно, се разделихме.

върнах се у дома. Съпругът ми току-що се беше върнал от работа. Денят беше кратък, така че ме пуснаха бързо. Но знаех, че ще се скараме. Преди да успея да вляза вътре, той започна да ми крещи:

– “Пак ли си влязла в ролята на старите си трикове? Къде отидоха парите от нашия рафт? Още ли ги даваш на майка си? Докога ще можеш да я издържаш? Тя е здрав човек, нека сама си изкарва прехраната    .

Изчаках в мълчание съпругът ми да се успокои и тогава заговорих спокойно:

– “Идват празниците. Много добре знаеш, че тя няма никого освен нас. Мама има здравословни проблеми. За каква работа можем да говорим? Искаш тя да загуби силите си.

– Скоро и ние ще сме изтощени, ако продължаваме да работим така без почивка. Бяхме спестили пари за почивка, а вие ги дадохте. Докато ние ходим на работа и печелим пари, за да издържаме майка ти, тя е продала апартамента на баща ти и има собствени пари. Знаеш ли за това? А дори и да знаеше, щеше ли да кажеш истината?

Мъжът затръшна вратата и излезе от къщата. Знаех, че има нужда да се охлади. Щеше да мине малко време и той щеше да се върне, сякаш нищо не се е случило. Откакто баща ми почина, помагам финансово на майка ми. Не ме интересува дали тя е продала апартамента на баща ми, или не. Главното е, че тя е жива и здрава.

 

 

Rate article
– Отново ли сте в течение на старите си трикове? Какво стана с парите на нашия рафт? Продължаваш ли да ги даваш на майка си? Докога ще можеш да я издържаш? Тя е здрав човек, оставете я сама да си изкарва прехраната.