Отиди при приятелката си. Нека тя ти пере и готви! Ако майка ти не заслужава подарък. Къде е твоята благодарност, сине?

Отиди, отиди при приятелката си. Позволи ѝ да ти пере, да ти готви. Тъй като майка ти не заслужава подарък. Къде е твоята благодарност, сине?

-Мамо, ти пак започваш тази песен. Стига вече! Аз си тръгвам.

Входната врата се затръшна. Жената избърса сълзите си, вдигна телефона и набра номера.

-Здравей, здравей. Как си? Добре ли сте? А аз не толкова добре? Синът ми ме предаде!

Жената започнала да ридае в слушалката.

-Можеш ли да си представиш, синът ми си намери работа. Получи първата си заплата и похарчи всички пари за приятелката си… Вече нямаше нужда от майка си. Ще дойдеш ли сега? Ще те чакам.

Десет минути по-късно на прага стоеше приятелят, който живееше в съседство.

-Но, кажи ми какво се случи тук?

-Със сигурност. купих на приятелката си златна гривна, представяш ли си? А аз… нищо. Дори едно шоколадово блокче.

Това е неговата благодарност за всичко, което съм направил! Не спях през нощта, когато той беше слаб, работех по цял ден, за да може синът ми да живее добре. Не купих нищо за себе си. Издръжката беше нищожна, баща му я плащаше…

Синът реши да си намери работа, а не да си стои вкъщи. Е, мисля, че той ще бъде издържан от семейството. И похарчи всичките си пари за гривна за онова момиче! Това нормално ли е, мислите ли?

-Разбирате ли, за него момичето сега е всичко. Когато човек е влюбен, няма нужда от никого. Може би й е обещал, а може би е решил да се похвали, така че, вижте колко съм щедър…

Знаеш какви са момичетата в днешно време, обичат подаръците, вниманието. Няма страшно, той ще ти купи нещо друго.

-Неблагодарен син, ето какво разбрах. Да видим как ще се държи, виждал съм я няколко пъти, странна е, не ми хареса. Но не казах и дума на сина си.

Измина половин година.

– “Мамо, получих новина… Момичето е видяно с някакъв мъж в скъпа кола. Та тя ме чака от армията, представяш ли си? А аз й се обаждам, когато имам свободно време, пиша й, но тя дори не иска да разговаряме. Какво да правя?

-О, сине, казаха ми, че тя се вози с един или друг… Не исках да ти казвам, разбирам, че си разстроен. Остави я на мира, ще се справиш с нея. А гривната си вземи по-късно, не оставяй нищо след себе си!

-Мамо, хайде, това беше подарък от сърцето ми.

-Ах, сине. Колко още такива ще имаш. А ти имаш само една майка. Така че ме слушай, няма да те посъветвам нищо лошо.

-Син, ти си пораснал! Ще те изкормя за нула време! Това е всичко, армията свърши. Мъжът на леля ти те чака в автосервиза, каза, че ще те научи на всичко. По-късно ще получаваш добра заплата, ако правиш всичко както трябва.

-Добре, мамо, ще се радвам да отида при него. Какво има за ядене? Липсваха ми твоите специални борш и торта.

След малко.

-Ето, мамо, това е за теб! Ти и без това си красива, а сега ще бъдеш още по-красива! Спестих от заплатата си и ти купих изумрудени обеци, които да подхождат на очите ти!

-О, колко е красиво! Благодаря ти, сине! А аз си мислех, че си неблагодарен… Нямам къде да ги нося… Чакай, веднага ще се върна.

Жената потърси в кутията и извади златна гривна.

-Погледни колко добре изглежда, прилича на комплект.

-Мамо… Това ли е гривната, която подарих на момичето онзи ден? Откъде я взе?

-Какво имаш предвид? Аз отидох да я взема от нея! Не искам тя да я задържи! Нека новите й гаджета й дават подаръци, ако не си я задоволила. А тази гривна е по право моя! Ти трябваше да ми я дадеш! Отначало тя не искаше да ми я върне, но аз настоях.

-Ти имаш много движения, мамо! -Ти имаш много движения!

-Смей се, смей се, сине! Когато имаш собствени деца, ще разбереш колко е трудно да ги възпитаваш! Ще се похваля какъв добър син имам, той направи майка ми толкова щастлива!

-Здравейте, не можете да си представите какво ми даде моят син. Най-накрая си спомни за майка си! В края на краищата аз съм отгледал добър син. Елате и вижте!

Родителите често очакват благодарност от децата си. На някого думите са достатъчни, а някой иска подаръци. Аргументът – аз те отгледах, сега ти ми помагай…

 

Rate article
Отиди при приятелката си. Нека тя ти пере и готви! Ако майка ти не заслужава подарък. Къде е твоята благодарност, сине?