Отхвърлих молбата на роднините.

Имам далечни роднини. Братовчедката на баща ми и нейният съпруг са на около 300 км от нас. За последен път видях леля си преди 30 години, когато бях много малка.

Тя се опитваше да поддържа връзка по телефона, пишеше писма, изпращаше снимки, но ние никога не ги посетихме, а те, както писах, за последен път ни посетиха преди много време.

Преди около месец леля ми започна да се обажда на мен, а не на родителите ми, с новината, че тя и съпругът ѝ пътуват, посещават всичките си роднини и искат да дойдат да ни видят.

Те са на 75 години, цял живот са пътували и сега искаха да посетят роднините си. И двамата са с наднормено тегло и здравето им като цяло е лошо, но въпреки това от няколко месеца пътуват, за да посетят роднини, разпръснати из цялата страна.

Всичко щеше да е наред, но други роднини, които вече са посетили , ми казаха, че идват за дълго, в зависимост от “късмета” им – от две седмици до месец.

Бях толкова ужасена от тази новина, че спрях да приемам телефонни обаждания от леля ми. Първо, почти не си я спомням, и второ, да остане при мен дори две седмици е малко прекалено.

Това са възрастни хора, те имат нужда от внимание. Мисля, че възрастните хора трябва да бъдат третирани като деца. Това изисква ресурси, с които ние не разполагаме.

Дори да изглежда, че ще дойдат само за две седмици, най-много за месец. Във всеки случай спрях да получавам телефонни обаждания от роднини. И нещата започнаха да се случват. Всички роднини започнаха да се оплакват от мен.

Толкова съм лоша , изобщо не съм гостоприемна, как можеш да се отнасяш така с роднините си? И като цяло си спомняха, че когато са идвали преди 30 години, съм отказвал да им помагам с покупките, да ги придружавам из града и още нещоһттр://….

Но от друга страна, ние никога не сме били в дома им, никой не ни е канил. А можеха да започнат, като ни попитат дали ще ни е удобно да имаме гости. Не е ли така, както трябва да бъде? Защо ме поставиха на място и след като тихо отказаха, започнаха да се възмущават от мен и да говорят нелицеприятни неща?

Не знам, може би греша.

Съпругът ми казва, че възрастните хора си имат своите странности и ако не сме поддържали връзка 30 години, нищо страшно няма да се случи, ако не се видим за същото време. Те не са родители или близки роднини. А ако е необходимо, искат да посетят града ни, може да си наемат хотел за няколко дни и да се срещнат някъде в кафенето. Може дори да прекарат една нощ при нас, но не и 2 седмици или месец.

Като цяло съпругът ми ме подкрепя и също не изгаря от желание да приема практически непознати хора за толкова дълго време.

И тази ситуация ме извади от равновесие, от една страна, хората са възрастни, трябва да им угаждаш, от друга страна, не ги познавам добре и са като гръмоотвод с претенции за гостоприемство.

 

Rate article
Отхвърлих молбата на роднините.