“Омръзна ми да работя здраво и да не виждам тези пари! Отсега нататък аз съм отговорен!”

В моето семейство майка ми беше шефката, тя контролираше за какво харчим парите си, как прекарваме уикендите си и правим скъпи покупки. Баща ми никога не си е помислял да спори с каквото и да било, което майка ми правеше, той беше доволен само от това, че печели пари. Когато го попитах защо не иска да командва, той отговори кратко: “Майка ти е по-добра във всичко това”    .

когато пораснах и се омъжих, аз също исках да управлявам семейния бюджет. Отначало съпругът ми отказваше, защото беше убеден, че само той трябва да го прави, но накрая разбра, че е много трудно, поговори с баща ми за това, че това не го прави лош съпруг, и прехвърли тази отговорност на мен.

Искрено се радвах на това, защото имах добра представа какви сметки за комунални услуги ще получим този месец, колко ще струват хранителните продукти и следях за намаления в различни магазини за битови стоки, за да купя необходимото, преди да се е счупило

През следващите 10 години със съпруга ми преживяхме много. Той беше уволнен от работа и аз бях единственият издържащ семейството за няколко месеца, след това излязох в отпуск по майчинство и решихме да си купим кола. Двамата с него никога не сме мислили откъде да вземем пари и как да оцелеем, защото аз винаги съм спестявала и съм имала откъде да ги взема, когато изпаднем в беда. Никога не сме имали конфликти заради парите. Разбира се, можехме да спорим и да не се разбираме, но не и за пари. Ето защо бях убедена, че съпругът ми е доволен от всичко.

Един ден обаче, когато се върна вкъщи, ми каза, че вече няма да имаме семеен бюджет и че той ще запази заплатата си. Бях убедена, че нещо се е случило в работата, но това не беше така.

Съпругът ми каза, че сега трябва да му давам заплатата си и той ще управлява всички пари. Чрез някои намеци и пропуски успях да разбера, че причината за тази рязка промяна е, че колегите и приятелите му го наричали “просяк”, сякаш трябвало да ме моли за пари дори за да излезе и да изпие една бира (това не беше вярно).

– Беше ми омръзнало да работя здраво и да не виждам тези пари! Отсега нататък ще си ги броя сам!

– Разбирам ви, но нека погледнем на въпроса по този начин. Вие не сте свикнали да планирате парите си, не знаете как да го правите, но аз го правя.

– Престани да ми бъркаш в главата! Аз съм мъж и аз ще решавам къде да харчим парите си!

Съгласих се с инициативата му, въпреки че бях разстроена. Съпругът ми обича да харчи пари и не знае как да ги спестява, затова се страхувам какво може да означава това за нас сега.

 

Rate article
“Омръзна ми да работя здраво и да не виждам тези пари! Отсега нататък аз съм отговорен!”