– Оливия, той е съпругът ми. За дълго време. Вече двадесет и две години. И имаме деца. – О, Лиза, не исках да ти казвам, но не мога да не ти кажа. Децата ти са малки.

Съпругът ми Андрю и аз сме женени от дълго време. Преди да се усетим, ще празнуваме сребърната си годишнина, въпреки че децата ни са още малки. Дъщеря ни е на 10 г., а синът ни наскоро навърши 4 г. Животът ни е подобен на този на милиони други хора… Училище, работа, мечти и реалност, любов и пътувания, рискове, сълзи и шампанско, купуване на едностаен апартамент, изграждане на къща и бизнес, раждане на деца и… И осъзнаваш, че животът лети толкова бързо, че нямаш време да погледнеш назад! Притесненията и неприятностите, децата и работата…

Не съм била в отпуск по майчинство. Или по-скоро бях в отпуск по майчинство, но работех от вкъщи. Имаме свой малък бизнес. Съпругът ми е директорът, ръководителят. Той търси клиенти и доставя оборудване, а аз се занимавам със счетоводството, управлението и човешките ресурси. Освен всичко това имам и друга работа – официална, държавна. Това е, което решихме. Бизнесът е рискована дейност и не искаш в един момент да останеш без нищо. Синът ми навърши 3 години и аз започнах работа. Всичко както обикновено. Вярно е, че персоналът малко се промени. Кой напусна, кой дойде. Бързо се запознах с новодошлите и се потопих в работата.

Един ден, по време на обяда, колега ми каза, че родителите ми имат много картофи и смятат да ги продадат. Ако някой ги иска, тя ще ги донесе. Разбира се, аз ги искам. Поръчах 4 торби и тя обеща да ги донесе на работа след уикенда.

Понеделник. Един колега донесе картофите и ги остави в колата. В края на деня съпругът ми обеща да дойде и да ги прибере. Той дойде. Отидохме до колите и с ъгълчето на окото си забелязах, че съпругът ми погледна колегата си странно. Останах с впечатлението, че се познават. Но не… Сигурно е било нищо. Представих ги, взехме картофите и се прибрахме вкъщи.

Няколко дни по-късно един колега ме попита:

– Лиза, а Андрей наистина е твой съпруг? От колко време е мой съпруг?

– Оливия, – казах й, – той е мой съпруг. Той е мой съпруг от много време. Вече 22 години. И имаме деца.

– О, Лиза, не исках да ти казвам, но не мога да не ти кажа. Децата ти са още малки.

– Кажи ми, не го протакай!

– През юни беше годишнината на сестра ми и твоят Андрю не беше там сам. Той беше там с племенницата ми Сара, дъщерята на сестра ми. Не, не като официален младоженец, а като любимия съпруг на племенницата ми. Така ми каза тя, че той е бил любимият ѝ съпруг. Тя е на 37 години. Не е била омъжена, живяла е в столицата и после се е върнала у дома. Сестра ѝ ми каза, че съпругът ѝ помогнал да си купи апартамент, намерил ѝ работа…

– Благодаря ти – казах на Оливия, – не е нужно да продължаваш.

Разбрах всичко. Да, бях притеснена. Толкова години заедно… Разбира се, не можех да не забележа промените в съпруга си, но той ги отписваше като временни трудности в работата, умора. Сега разбирам тези трудности. Не ми беше трудно да разбера адреса на “младата девойка”.

Един петък след работа отидох да поговоря с нея. Разговорът ни не се получи. Единственото, което тя каза, беше, че проблемите си трябва да решавам сам. Така че аз започнах да ги решавам.

Поведението на Андрей не се беше променило. Сега той открито ходеше на гости при нея, понякога оставаше да пренощува при нея. Често това се случваше през уикендите. През ноември реших, че ми е време да си почина и да отида на море. Съпругът ми и тя заминаха на почивка. Купих си екскурзия до Египет за 10 дни, заведох децата в Сара… Защо? Съпругът ми прекарва свободното си време с нея, той не е изоставил децата, не е лишен от родителски права, нека се грижи за тях.

Накратко, заведох децата при Сара и казах, че децата ще живеят известно време при тях. Дъщеря ми ходи на училище 5, 4 клас, занятията са от 8-00 часа. Синът ми ходи в 130-та детска градина, трябва да го водят там от 7-40 до 8-00. Дадох й контактите на семейния лекар. Това е всичко. Предадох децата и вещите им, докато Сара не разбираше нищо, затворих вратата и си тръгнах.

Да, изпитвах болка. Бях много притеснена. Бях притеснена. Но разбрах, че децата, освен тази жена, имат и баща наблизо… Върнах се след 10 дни. Съпругът ми беше вкъщи с децата. Сам. Без Сара. Любовта не беше подложена на изпитание. Андрей каза, че е така и така, че това няма да се повтори. Това беше миналото. А сега настоящето…

Оттогава са минали седем години. Връзката ни с Андрю е вълшебна, а семейството ни е прекрасно. Дори не мога да си представя как бих могла да предам съпруга си на някакво момиче, след като съм живяла с него толкова години? За какво изградихме заедно и семейството си, и себе си, и бизнеса си? За да съсипем всичко това? Не, това не бях аз. Трудно ли ми беше да забравя аферата? Ще бъда честна, невъзможно е да се забрави. Но ако решите да си върнете съпруга и да запазите семейството си, тогава просто трябва да не мислите за този факт и да го оставите да отмине. Отпуснах се, простих. Живея с това, което имам…

Бихте ли били в състояние да се откажете от децата си заради съпруга на друга жена? Уверявам ви, че не е нужно да се страхувате!

Rate article
– Оливия, той е съпругът ми. За дълго време. Вече двадесет и две години. И имаме деца. – О, Лиза, не исках да ти казвам, но не мога да не ти кажа. Децата ти са малки.