– Оливия, съжалявам, но трябва да тръгвам – Фред отново бързаше. “Жена ти обади ли се? Отиди, разбира се. Свикнал съм с това… Трудно й беше да го пусне да отиде при жена си. Толкова много й се искаше той да остане. – Изчакай две години, докато синът ми порасне, тогава непременно ще напусна жена си – каза той. И тя зачака.

– Оливия, съжалявам, но трябва да си тръгвам.

-Жена ти се обади ли? -Разбира се. Свикнал съм с това.

На Оливия ѝ беше трудно всеки път да оставя Фред да отиде при жена си. Тя искаше той да остане през нощта. Можеха да отидат в някое кафене, после да гледат филм, увити в топло одеяло. Тя щеше да направи вкусно кафе.

Но всичко това беше само в сънищата. Фред никога не криеше факта, че е женен, че има син. Той не обича жена си, живее с нея заради сина си. Чака го да завърши училище и тогава ще реши да отиде при Оливия.

На Оливия така или иначе не ѝ пука за жена му. Защо трябва да мисли за щастието на някаква жена? Е, имало е семейство, мъжът е изпаднал в немилост – това личи от поведението му, така че не го дръж, пусни го. Фред просто е добър баща, не иска да огорчава сина си с развод.

Няма страшно, на нейната улица ще има празник. След две години синът ще отиде да учи, а после… Ще има одеяло, и филми, и семейно щастие. Оливия мечтаеше да роди дъщеря, нейно копие.

Две години отлетяха бързо. Оливия го чакаше да изпълни плана си, но всеки път имаше оправдания.

– “Виждате ли, майката на жена ми много отслабна, взе я при нас. Още не мога да го направя, нали разбирате.

Оливия въздъхна и поклати глава с разбиране. Колко ли още трябва да чака, докато се пенсионира?

Забавяне, или какво? Купих си един тест. Две лентички. Може би това е за добро. Трябва да отида на лекар, за да потвърдя.

Оливия седеше в предродилната клиника в края на коридора и чакаше реда си. Вратата се отвори, от кабинета излезе бременна жена с голям корем. Съпругът ѝ я водеше под мишниците. Не може да е така. Това е Фред. Какво се случва?

Те излязоха навън, Фред не видя Оливия. Тя отиде при лекаря.

-Добре ли си? -Изглеждаш бледа.

-Да, мисля, че е така. Искам да проверя тук.

Лекарят потвърди бременността и поздрави Оливия.

– “Напредвате във възрастта, малко е късно да имате първо дете на 35 години, разбира се. Но всичко е наред. Току-що имаше една пациентка, на 40 години, синът ѝ е абитуриент и тя и съпругът ѝ са решили да имат дъщеря. Такова добро семейство, силно, защо да не родят?

Оливия се усмихна и не отговори. В главата ѝ се въртеше водовъртеж от мисли:

-Как така, защо той я излъга, че ще си тръгне, и зачена дете от “нелюбима жена”? Колко дълго щеше да го крие? Какво трябва да прави сега и какво да прави?

-Дарлинг, не мога да дойда тази вечер, съжалявам.

-Да, разбира се, аз също съм зает.

-Какво правиш?

-Отивам в клуба с Мария. Омръзна ми да си седя вкъщи.

-Какъв клуб? -На колко години си? Не ми харесва тази идея, скъпа.

-Но, аз нямам семейство, имам право. Ти си непознат, нямаш право да ми казваш какво да правя.

Оливия изключи телефона си. Виж, тя не може да отиде в клуба. Тя трябва да седи като вярно куче и да чака господаря си. А той ще прави деца, ще ги отглежда, а понякога ще я посещава за нови усещания. И така нататък, докато не му омръзне.

Оливия едва сега осъзна в какво срамно положение се е намирала през тези години. Всичко най-хубаво е за съпругата и сина му, а тя е само алтернативно летище. И не му пука, че годините минават, тя трябва да роди, иначе ще е твърде късно. Е, нищо, сега тя ще има собствено дете.

Фред дойде, без да се обади. Беше се разплакал. Каза, че детето си е отишло… Дъщеря… И все пак беше добре. Жена му не е на себе си, а той не знае какво да прави.

-Как да бъде със съпругата си в този труден период. Фред, това е твоята скръб. Не разбирам защо дойдохте при мен, ако всичко е било наред с жена ви, защо ме излъгахте?

-Това беше Божият начин да ми даде урок. -Той ми отне дъщерята заради теб.

-Не бъди смешен. Ти си виновен за всичко. Ти излъга жена си, ти излъга мен, ти излъга себе си. Бъди мъж сега, отиди при жена си.

-Виждаш ли, обичам ви и двамата. Всеки за себе си. Не мога да бъда само с един.

-Това е, Фред, върви и не се връщай.

Оливия затвори вратата и заплака. Съжаляваше за себе си и за съпругата на Фред. Скоро самата Оливия ще стане майка и си представя колко ужасно би било, ако, не дай си Боже, това се случи с нея.

Фред се обади няколко пъти, дойде весел, но Оливия го прогони. Той така и не разбра, че Оливия е родила син, неговия син. Тя го регистрирала на свое име, а бащата сложил тире в реда. Синът се оказал копие на Фред, нечий друг съпруг…

А колко жени има по света, които никога не са дочакали жененият мъж да се разведе и да се ожени за тях, както им е обещал…

 

Rate article
– Оливия, съжалявам, но трябва да тръгвам – Фред отново бързаше. “Жена ти обади ли се? Отиди, разбира се. Свикнал съм с това… Трудно й беше да го пусне да отиде при жена си. Толкова много й се искаше той да остане. – Изчакай две години, докато синът ми порасне, тогава непременно ще напусна жена си – каза той. И тя зачака.
Ich wollte schon immer ein Baby, also verließ ich meine Freundin, um eines zu bekommen. Es stellte sich heraus, dass sie zu diesem Zeitpunkt eine Tochter erwartete, was sie mir aber nicht gesagt hat.