– Оливия, съжалявам, но трябва да тръгвам – Фред отново бързаше. “Жена ти обади ли се? Отиди, разбира се. Свикнал съм с това… Трудно й беше да го пусне да отиде при жена си. Толкова много й се искаше той да остане. – Изчакай две години, докато синът ми порасне, тогава непременно ще напусна жена си – каза той. И тя зачака.

– Оливия, съжалявам, но трябва да си тръгвам.

-Жена ти се обади ли? -Разбира се. Свикнал съм с това.

На Оливия ѝ беше трудно всеки път да оставя Фред да отиде при жена си. Тя искаше той да остане през нощта. Можеха да отидат в някое кафене, после да гледат филм, увити в топло одеяло. Тя щеше да направи вкусно кафе.

Но всичко това беше само в сънищата. Фред никога не криеше факта, че е женен, че има син. Той не обича жена си, живее с нея заради сина си. Чака го да завърши училище и тогава ще реши да отиде при Оливия.

На Оливия така или иначе не ѝ пука за жена му. Защо трябва да мисли за щастието на някаква жена? Е, имало е семейство, мъжът е изпаднал в немилост – това личи от поведението му, така че не го дръж, пусни го. Фред просто е добър баща, не иска да огорчава сина си с развод.

Няма страшно, на нейната улица ще има празник. След две години синът ще отиде да учи, а после… Ще има одеяло, и филми, и семейно щастие. Оливия мечтаеше да роди дъщеря, нейно копие.

Две години отлетяха бързо. Оливия го чакаше да изпълни плана си, но всеки път имаше оправдания.

– “Виждате ли, майката на жена ми много отслабна, взе я при нас. Още не мога да го направя, нали разбирате.

Оливия въздъхна и поклати глава с разбиране. Колко ли още трябва да чака, докато се пенсионира?

Забавяне, или какво? Купих си един тест. Две лентички. Може би това е за добро. Трябва да отида на лекар, за да потвърдя.

Оливия седеше в предродилната клиника в края на коридора и чакаше реда си. Вратата се отвори, от кабинета излезе бременна жена с голям корем. Съпругът ѝ я водеше под мишниците. Не може да е така. Това е Фред. Какво се случва?

Те излязоха навън, Фред не видя Оливия. Тя отиде при лекаря.

-Добре ли си? -Изглеждаш бледа.

-Да, мисля, че е така. Искам да проверя тук.

Лекарят потвърди бременността и поздрави Оливия.

– “Напредвате във възрастта, малко е късно да имате първо дете на 35 години, разбира се. Но всичко е наред. Току-що имаше една пациентка, на 40 години, синът ѝ е абитуриент и тя и съпругът ѝ са решили да имат дъщеря. Такова добро семейство, силно, защо да не родят?

Оливия се усмихна и не отговори. В главата ѝ се въртеше водовъртеж от мисли:

-Как така, защо той я излъга, че ще си тръгне, и зачена дете от “нелюбима жена”? Колко дълго щеше да го крие? Какво трябва да прави сега и какво да прави?

-Дарлинг, не мога да дойда тази вечер, съжалявам.

-Да, разбира се, аз също съм зает.

-Какво правиш?

-Отивам в клуба с Мария. Омръзна ми да си седя вкъщи.

-Какъв клуб? -На колко години си? Не ми харесва тази идея, скъпа.

-Но, аз нямам семейство, имам право. Ти си непознат, нямаш право да ми казваш какво да правя.

Оливия изключи телефона си. Виж, тя не може да отиде в клуба. Тя трябва да седи като вярно куче и да чака господаря си. А той ще прави деца, ще ги отглежда, а понякога ще я посещава за нови усещания. И така нататък, докато не му омръзне.

Оливия едва сега осъзна в какво срамно положение се е намирала през тези години. Всичко най-хубаво е за съпругата и сина му, а тя е само алтернативно летище. И не му пука, че годините минават, тя трябва да роди, иначе ще е твърде късно. Е, нищо, сега тя ще има собствено дете.

Фред дойде, без да се обади. Беше се разплакал. Каза, че детето си е отишло… Дъщеря… И все пак беше добре. Жена му не е на себе си, а той не знае какво да прави.

-Как да бъде със съпругата си в този труден период. Фред, това е твоята скръб. Не разбирам защо дойдохте при мен, ако всичко е било наред с жена ви, защо ме излъгахте?

-Това беше Божият начин да ми даде урок. -Той ми отне дъщерята заради теб.

-Не бъди смешен. Ти си виновен за всичко. Ти излъга жена си, ти излъга мен, ти излъга себе си. Бъди мъж сега, отиди при жена си.

-Виждаш ли, обичам ви и двамата. Всеки за себе си. Не мога да бъда само с един.

-Това е, Фред, върви и не се връщай.

Оливия затвори вратата и заплака. Съжаляваше за себе си и за съпругата на Фред. Скоро самата Оливия ще стане майка и си представя колко ужасно би било, ако, не дай си Боже, това се случи с нея.

Фред се обади няколко пъти, дойде весел, но Оливия го прогони. Той така и не разбра, че Оливия е родила син, неговия син. Тя го регистрирала на свое име, а бащата сложил тире в реда. Синът се оказал копие на Фред, нечий друг съпруг…

А колко жени има по света, които никога не са дочакали жененият мъж да се разведе и да се ожени за тях, както им е обещал…

 

Rate article
– Оливия, съжалявам, но трябва да тръгвам – Фред отново бързаше. “Жена ти обади ли се? Отиди, разбира се. Свикнал съм с това… Трудно й беше да го пусне да отиде при жена си. Толкова много й се искаше той да остане. – Изчакай две години, докато синът ми порасне, тогава непременно ще напусна жена си – каза той. И тя зачака.