– Но вината е ваша. Ако идвахте по-често, щяхте да знаете как изглежда племенницата ви. Глутница в столицата ти.

Жената е живяла сама от 5 години. Тя нямаше нов съпруг, въпреки че имаше много мъже, които искаха да се оженят за нея. Живеела в апартамент в столицата, имала собствен бизнес и била красива самодостатъчна жена. Но все още имала щастие….

След смъртта на съпруга си тя напълно се оттеглила в себе си. После, след известно време, започнала да гради кариера в столицата, опитвала се да печели пари и да помага на възрастните си родители. Съжалява само за едно: не е родила дете от съпруга си и сега няма за кого да живее.

Сега жената е на 37 години. Приела е дъщерята на своя братовчедка. Момичето е студентка в първи курс, която е живяла при жената по време на следването си.

– Ти все още си сама, а дъщеря ми ще ти помага в домакинската работа и ще ходи по магазините. Тя е трудолюбива, не е момиче за партита, порядъчна е. Защо й е да се тъпче в общежитие, ако има роднини в столицата?” – далечен роднина убеждава жената по телефона. Не можем да направим много, но ще изкрънкаме по няколко хиляди на месец.

Разбира се, жената не взела нито стотинка от момичето, а оставила всичко на нея. Така момичето разполагало с бюджет за собствените си нужди.

Минали четири години и момичето вече се връщало от училище вкъщи. Жената толкова била свикнала с нея, че не искала да я пусне да си тръгне. Те не тъгували заедно: през делничните дни винаги гледали филми и си говорели за нови гаджета, а през уикендите ходели в мола да пазаруват или да се забавляват. Момичето много хареса този живот в столицата и бързо свикна с новия дом, но трябваше да се върне у дома.

Когато момичето се върнало, то напълно забравило за леля си. Не се обаждала и не й пишела. Жената се опитала да се обади на роднината си, но никой не вдигнал телефона.

– Момичето се омъжило! – утешила жената една от роднините по време на разговора – През юли, на 20. Ще празнуват в новата къща на момичето. Вие сте тази, на която са се обадили? Момичето е живяло при вас толкова дълго време. Трябваше да ме поканят…

– Не, не са го направили – изненада се жената. Макар че осъзнаваше, че вече си е свършила работата. Не е взела пари от момичето, не му се е скарала и се е опитала да бъде добра приятелка.

Жената решила да си тръгне без покана. Мислела си, че няма да я изгонят… особено с подарък.

Когато жената пристигнала в къщата, помолила шофьора да спре две къщи по-рано. Лелята отишла под звуците на силна музика и смях на хора. Отдавна не беше идвала тук, а всичко се беше променило толкова много: нови пластмасови прозорци, павета, градина и гараж с две коли. Лелята искрено се радваше за племенницата си.

Момичето се омъжило за бизнесмен. Тя обаче нямаше нищо общо с предишното момиче: боядисваше косата си черна, пушеше наргиле и използваше лоши думи в произношението си.

Тогава жената видяла братовчедка си, която изкрещяла:

– Хей, сестро! Защо си дошла без покана?”. – попита тя, като изключи музиката.

– Помислих, че поканата ми се е загубила в пощата. Къде е булката? Искам да я поздравя. – попита жената с достойнство.

– А кой я познава! – засмя се лелята. – Тя е на фотосесия, а ние я чакаме. Може би ако идвахте по-често, щяхте да знаете как изглежда. Иначе нищо не можеш да видиш. Нашето момиче се е променило, омъжва се за богат мъж, а вие нищо не знаете. Нямаш съвест. Махай се оттук и не ни разваляй празника!

– Разбирам. Щастие и любов за младоженците. Довиждане!” – жената напусна двора, като внимателно затвори портата след себе си.

По пътя тя се обадила на роднините си, които живеели там, и поискала да ги посети.

– “Разбира се, заповядайте! Ще сложим трапезата!” – отговорът малко развеселил жената.

– Ужасно е! Ние не знаехме. Не се притеснявайте. Ще я направим толкова известна в цялото семейство, че ще е трудно да се повярва!” – Няколко часа по-късно жената седеше на масата и слушаше съболезнователните думи.

Върнала се обратно и във влака сънувала сън, в който очаквала бебе. Събуждайки се, жената се замислила къде да търси това дете? Да забременее и да роди? Трябвало е да го направи по-рано.

Слизайки от влака, погледът на жената попаднал на огромна социална реклама с образа на децата от сиропиталището.

– “Защо не?” – попитала жената на глас.

Минали шест месеца и жената се вгледала по-отблизо в едно момиче от сиропиталището, което я заговорило:

– Мамо, колко скоро ще ме вземеш вкъщи?

– Скоро, скъпа моя, скоро. След една седмица ще има среща. Всичко ще мине добре. И тогава ще те взема веднага. Бъди търпелива, скъпа моя, още малко.

Rate article
– Но вината е ваша. Ако идвахте по-често, щяхте да знаете как изглежда племенницата ви. Глутница в столицата ти.