– Но вашият Хари е все още много млад! Къде ще се ожени? И за този мошеник! Сега можеш да скриеш парите си

Момичето стоеше на прага с широко отворени очи, в които имаше много страх.

– “Мамо, позволете ми да ви представя. Това е годеницата ми Кейт – каза Хари, който се връщаше от поредната си командировка.

Синът ми беше отсъствал три седмици и се прибра не сам. Живеехме в двустаен апартамент. Кейт оставаше да нощува в стаята на Хари, а той – в кухнята.

– Къде намерихте такова момиче? – прошепнах аз, преди да си легна. – Всички млади хора сега носят неонови дрехи, с трайни наболи и пиърсинг в носа.

– Ето какъв късмет имах аз. Тя самата е от сиропиталище. И я срещнах в общежитието, където бях настанен.

– Каква история – изненадах се аз.

На сутринта сестра ми дойде в кухнята. Попита къде са младоженците. Отговорих ѝ, че са отишли да подадат молба за регистрация на брака.

– Но твоят Хари е още много млад! Къде може да се ожени? И на този мошеник! Сега можеш да скриеш парите, защото е опасно да оставиш нещо на видно място!

– О, не бъди смешен – казах аз.

– Аз също съм от сиропиталище! И ти ли си израснал, за да станеш престъпник?”. – съпругът ми защити момичето.

– Е, ти си друго нещо. Родителите ти не са пили, а нейните гени ще се усетят! – каза сестра ми.

– Не смей да обиждаш Кейт!” – изръмжа съпругът ми.

Що се отнася до мен, синът ми беше възрастен мъж и имаше право да взема собствени решения. Така че нямах намерение да се намесвам в личния му живот.

Отначало те решиха да живеят известно време при нас и обещаха, че ще се преместят след сватбата. Кейт беше ужасна домакиня. Тя не можеше нито да пере дрехи, нито да готви. Въпреки това всеки път, когато бях на ръба да я упрекна, съпругът ѝ защитаваше момичето.

По-късно синът каза, че годеницата му щяла да учи в медицинския факултет. Оказа се, че само той ще работи. Това не ми хареса, но как можех да възразя? В края на краищата никъде няма без професия.

След като се ожениха, младите хора се преместиха в собствения си апартамент. Кейт започна да работи на непълно работно време като медицинска сестра на нощни смени. Съжалявах сина си, защото не им беше лесно. Убеждавах ги да останат при нас, за да спестят малко пари, но те не искаха. Съпругът ми подкрепи решението на младите хора.

Един ден сестра ми ми донесе два тигана с незалепващо покритие и каза:

– Виж какво имам! Те са с високо качество! Мога да ти продам единия, ако искаш. Можеш да го дадеш на сина и снаха си. Защото сега всички нямат пари, особено те.

– Разкажи ми за това! Но Кейт се справя добре. Тя ходи на работа и има време да учи, а къщата е чиста и подредена. Въпреки това момичето е уморено. Скулите й стърчат на лицето.

– Стига с тези сополи. Просто кажи, че искаш да запазиш тигана.

Както и да е, дадох тигана на снаха ми. Тя веднага даде инструкции как да го използва: разбърквай само с дървена шпатула и пий с гъба и салфетка.

Около седмица по-късно отново отидох на гости на сина си. Дойдох, а Кейт седеше на пода и плачеше. Попитах какво се е случило?

– Котлетите са изгорели… – момичето започна да плаче. – Какво направих аз? Измих неправилно тигана, – сълзите продължиха да валят. – А това беше твоят подарък!

– Стига, стига, – започнах да успокоявам снаха си и сама се разплаках.

Хари ни намери и двете на пода в кухнята. Бяхме се разплакали, а той искаше да каже нещо, но размисли и само махна с ръка, като каза: – Ти си го измисли.

Оттогава са минали 25 години. Кейт отдавна се е дипломирала и сега е старша медицинска сестра. Децата ни зарадваха с двама внуци. Момичето вече е на 21 години, а момчето – на 17. Кейт се превърна в мое семейство, а сестра ми завиждаше на връзката ни.

Какво мислите за децата, които са израснали в сиропиталище?

 

Rate article
– Но вашият Хари е все още много млад! Къде ще се ожени? И за този мошеник! Сега можеш да скриеш парите си