– “Нямам пари да ям в кафене” – отвърна Макс.

Работя като администратор в малка компания. Офисът ни се намира на втория етаж. Получих тази работа не толкова отдавна. Имам нормална заплата, макар и не много висока, но е достатъчна, за да живея. Все още съм свободен, живея с майка си и баща си и се грижа за тях. И двамата са пенсионери. Така че как е възможно да се живее с мизерна пенсия при тези цени? Купувам хранителни продукти за къщата и плащам за комунални услуги. Родителите ми едва разполагат с достатъчно пари за лекарства. Те са много любезни с мен   .

Майка ми е свикнала да се грижи за мен, въпреки че съм възрастен мъж. Всяка сутрин тя ми приготвя закуска, а също така ми дава обяди, които да взема със себе си. “Ето, сине, изяж домашно приготвен обяд. Ти не знаеш с какво те хранят там. Няма да си гладен през целия ден.”

свикнал съм да ям това, което си вземам от вкъщи. Не съм единственият, който прави това. Моят колега Макс също си взима обяд от вкъщи. Мисля, че това е по-изгодно, отколкото да се храни в кафене    .

Един ден, когато беше време за обяд и всички отивахме в кухнята, забелязах, че Макс не си изнася храната. Той продължи да работи, сякаш нищо не се е случило. Тогава нашият колега Адам му предложи да отиде в едно кафене.

– Наблизо беше открито ново кафене. Да отидем и да опитаме нещо вкусно.

– Не разполагам с пари, за да ям в кафене – отвърна Макс.

– “Шегуваш се? Това е само една стотинка!” Адам го убеждаваше, за когото това изобщо не бяха пари.

Разбира се, за Адам това беше нищо. Неговият тъст, който е наш шеф, му намери работа при нас. Адам се ожени за по-малката дъщеря на шефа си, така че сега живее като риба на сухо. Има неограничена банкова карта, скъпа кола и луксозна къща. Но ние не можем да разберем защо му е нужно да работи. Може би за да наследи компанията един ден.

А какво има Макс? Едностаен стар апартамент, който е наследил от майка си, и две деца. Той има заем и стара кола, която е на път да се разпадне. Ясно е, че той има проблеми с парите. Така че той няма излишни пари, които да харчи за вечери в кафенета. Адам не разбира какво е да живееш от заплата до заплата, без да имаш какво да спестяваш.

Макс отказва предложението на приятеля си. Не разбирам защо, но това разгневи Адам.

– Ако имате проблеми с парите, прочетете информация за финансовата грамотност. Дори с малка заплата можете да живеете разумно. На твое място бих избрал от какво можеш да спестиш и от какво имаш нужда, и бих написал бюджет за месеца. Да пестите от храна, като по този начин подкопавате здравето си, не е най-добрият вариант.

Колегите ми отидоха да обядват, а аз се приближих до Макс и му предложих обяда, който майка ми беше приготвила за мен.

– “Яж, приятелю, има достатъчно и за двама ни”, казах на приятеля си.

 

 

Rate article
– “Нямам пари да ям в кафене” – отвърна Макс.