Нищо не предвещаваше неприятности и тя си събра багажа и си тръгна.

Една вечер синът ми се прибра вкъщи и вече нямаше нито детето, нито жена му. Той ѝ се обадил, но тя не вдигала телефона.

Как можеше да му направи това, след като той издържаше нея и детето.

Тя взе внучката ми, а тя дори не е на четири години! И къде си е мислила, че ще отиде с детето? Че ще живее с родителите си! И не е ли имала нормален живот

Защо – може би ще попитате Ан. Тя е моята, надявам се вече покойна, свекърва. А това, че съм такава – всичко е нейно изобретение.

Всичко това е невярно! Основният актив на съпруга ми беше, че работеше и плащаше за апартамента, уж за да издържа семейството ни. Преди това този апартамент е принадлежал на баба му. Майка му ни позволи да живеем там.

Разбира се, трябва да се откажеш, че другите не са имали това в началото. Но и те не са имали свекърва от адһттр://news.bg

В началото единственото, което чувах от съпруга си, бяха думи на утеха: “не го приемай лично”, “и какво изобщо те интересува какво ти казва”. Най-важното е, че аз не мисля така и не ти казвам нищо подобно”.

Разбира се, но това е било преди раждането на дъщеря му. Преди да се роди дъщеря му.

-И какво от това, че майката е дошла! Тя дойде, значи е дошла, тя най-добре знае кога да дойде! Не е било нищо страшно.

Но беше:

-Защо не изми чиниите вчера? Каква домакиня си ти, вече е три часа, а ти дори нямаш супа ! Наистина ли ще вечеряш тази вечер ! В седем часа?! А защо не измихте пердетата? В края на краищата, те бяха чисти! А защо купуваш тази печена шунка? Нямаш нищо общо с парите!

Така става, свекървата идва или “само” на гости, или за да ме научи как да подреждам вилиците и лъжиците, или за да ме научи как да мия тигана. А тя почти ме научи как да си пера чорапите.

Разбира се, като разумен човек, не направих нищо, за да изразя недоволството си от вечните наставления на свекърва ми. Дразнещо е да бъдеш постоянно “поучаван”.

И така, в различни случаи съпругът ми веднага ми правеше забележка:
-Защо отговаряш на майка си толкова рязко! В края на краищата тя те обича, прави всичко за теб – но ти? А що се отнася до онази печена шунка, която си купила, разбира се, той е прав – сега си в отпуск по майчинство, а аз не печеля много, така че си струва да отделиш време, за да спестиш няколко стотинки.

Спомням си колкото днес, толкова и днес колко много ме нарани това, а то беше казано в присъствието на свекърва ми.

-Няма да регистрирам внучката си тук,‖ каза ми веднъж свекървата,‖а какво ще стане, ако искам да продам апартамента, а с дете няма да е толкова лесно. Вие сте регистрирани при родителите си, там трябва да регистрирате и дъщеря си.

Това е чудесно. След това няма да можем да се регистрираме в поликлиниката (заради района), а какво ще правим с детската градина? Трябва ли да закарам дъщеря си до другия край на града?

-Млада сте. Нищо няма да ви се случи, ако я закарате в другия край на града. Напротив, това ще бъде един вид обучение за вас – полезно е – отговори свекърва ми.

А на другия ден попитах съпруга си:

– Скъпи, трябват ми пари, за да отида до града и да купя на дъщеря ми нови обувки за есента. А моите, между другото, също са в окаяно състояниеһттр://….
-А къде си сложила парите, скъпа,‖ отговаря съпругът ми.
-Какви пари? -Питам с недоумение.
-Какво за надбавката, която получаваш за детето. Къде го сложи? – пита спокойно съпругът ми.

И това нормално ли е, в края на краищата аз също купувам продуктите, които той сам яде. И сега той ме пита къде е мизерната надбавка.

А после още ме питат защо не съм искала да живея с такъв прекрасен мъж. Предполагам, че трябва да съм била глупава, за да събера един ден всичките си вещи (които, между другото, не бяха много) и да избягам от това “хубаво” семейство.

 

Rate article
Нищо не предвещаваше неприятности и тя си събра багажа и си тръгна.