– Нима не виждаше, че това е скъп ресторант? Тя няма пари дори за хляб – каза сервитьорката и се намръщи, докато гледаше възрастната жена.

Тогава беше петък, краят на работната седмица. Днес Натали имаше натоварен ден – подписване на няколко сделки, показване на нови апартаменти на потенциални наемодатели и конференция с ръководството. Реши, че заслужава вечеря в луксозен ресторант близо до офиса.

Ресторант “Арабела” беше елитно заведение в града. Там често се празнуваха новогодишни партита и рождени дни, а на паркинга дефилираха нови американски чуждестранни автомобили. Една малка закуска струваше колкото нов чифт вечерни обувки. Защо обаче да се ограничавате?

Рецепционистката се приближи до жената и учтиво я заведе до една празна маса. Там нямаше толкова много хора, а на заден план звучеше приятна музика на живо. Красива певица в дълга рокля изпълняваше красива песен.

– Добър ден! Ето и менюто. Препоръчвам ви да си поръчате ястието на деня – морски дарове със сос от бяло вино и тартар с гъби! – Сервитьорката каза учтиво.

– Благодаря ви, но мога ли да получа чаша вода, моля?

Не, Натали не беше жадна. Всъщност по този начин момичето само отлагаше времето. Разбира се, тя знаеше, че това е доста скъп ресторант, но не чак толкова скъп! Изглеждаше, че номерът на мобилния телефон и цифрите бяха по-малко от сумата за една чаша вино.

Тогава жената се почувства неудобно. Вече усещаше присвитите очи на администратора, защото кой си поръчва чаша вода в такова заведение? Изглежда, че тя вече беше анализирала от главата до петите такъв “потенциален” гост – обичайните бели маратонки, които бяха оцелели миналата сряда в проливния дъжд, износеното яке с избледнял червен цвят, което вече беше протрито на лактите. А бонусът беше торбата с дермантин, с дупки от кучешки ухапвания на някои места.

Сервитьорите вече си шепнеха и гледаха Натали, като казваха, че е истинска просякиня. Жената взе менюто в ръцете си и се престори, че се съсредоточава върху избора на ястие. Толкова ли струват сьомгата и мидите? Не, благодаря, предпочитам да си платя комуналните услуги. Шоколадовият фондан с карамел, който можеш да получиш в магазина евтино, тук струва колкото скъпа рокля! Не, това е нормално.

– Мога ли да си поръчам брускети с авокадо и домати? – Натали попита сервитьора.

– Разбира се, нека проверя в кухнята дали имаме всички необходими съставки, тъй като сте избрали ястие от икономичното меню за закуска – каза сервитьорката.

Не само барманите и мениджърът, но и гостите започнаха да я гледат. Сякаш искаха да я поведат към вратата.

– Хей, ти! – извика сервитьорката на администратора – Опитайте се да подскажете на гостите на маса 4, че това не е кафене за бързо хранене, а елитен ресторант. Хайде, бързо! Може да загубим потенциални клиенти заради нея!

– Хм… Но тя също дойде тук и сега е клиент. От мен се очаква да я обслужвам, а не да я изгоня – неловко прошепна сервитьорката.

– Ако не изгоните това момиче сега, тогава ще направя така, че в нито един ресторант да не сте дори чистачка или миячка!

Този разговор беше подслушан от друг гост, който седеше зад бара. Тя видя как Натали неловко оглежда другите клиенти и се опитва бързо да си направи прическа.

– Млада дамо, моля ви, елате при мен. Донесете на онзи гост на четвърта маса бутилка френско вино и пържола от говеждо месо. Тя е на моя сметка. И не забравяйте десерта!

– Много добре, госпожо. Аз ще се погрижа за него.

Тогава сервитьорката донесе на поднос голяма чиния с ароматно парче месо, което беше обилно полято със сметанов сос. Изглеждаше, че мирише толкова вкусно, че на всички в съседната сграда им потекоха слюнки!

– Съжалявам, но не съм поръчвал това! – Натали започна да се оправдава и отблъсна храната от себе си.

– Не се притеснявай, то е на редовния ни клиент! – Отговори сервитьорката и посочи госпожа Оливия, която махна учтиво с ръка от барплота.

Изглеждаше, че това е най-вкусната пържола, която Натали някога е опитвала. Парчетата сякаш се топяха в устата и доставяха невероятно удоволствие. Тя реши да погледне цената и едва не припадна от сумата, която видя! Чувстваше се неудобно, затова искаше да се приближи до богаташката и да поиска номера на банковата карта, като каже, че ще получи заплатата си – ще даде всички пари за храна!

– Съжалявам, но не мога да си позволя този лукс. В края на краищата това са твои пари, а аз съм чужда за теб! Особено като се има предвид, че някои ястия не струват толкова много пари. Но защо решихте да ми купите вечеря?

– Прекрасно разбирам позицията ви. В края на краищата не съм получил всички тези пари даром. Израснах в провинцията, родителите ми починаха рано, така че ме отгледа старата ми баба. Тя беше тази, която ме научи да бъда щедра и мила с всички хора. Работех усилено на няколко места едновременно, но сега имам няколко големи компании. През годините не съм забравил напътствията на баба ми. Затова реших да помогна и на вас… – каза Оливия

 

Rate article
– Нима не виждаше, че това е скъп ресторант? Тя няма пари дори за хляб – каза сервитьорката и се намръщи, докато гледаше възрастната жена.