Не си мислете нищо за това: Аз не съм просяк. Но бихте ли ми купили няколко мандарини, моля?

Момичето стояло в магазина и с ужас осъзнало, че не са му останали пари за плодовете, които болната му майка толкова обичала. Особено обичала сладко-киселите мандарини, за които през последните три месеца можела само да мечтае.

Момичето е родено в малък град, където има малко възможности и е трудно да се изкарат добри пари. Освен това тя е уволнена от предишната си работа с два дни закъснение, веднага след като майка ѝ е диагностицирана. Шефът дал тази работа на разглезения си племенник, който така или иначе е завършил университет и дори не мисли за работа. Момичето се опитало да си върне работата, да обясни на шефа ситуацията с майка си, която е тежко болна, но всичко било напразно: шефът отдавна планирал да я уволни. Лечението било два пъти по-скъпо и сложно, тъй като в малките градове няма специализирана апаратура и достатъчен брой професионални лекари. Грижейки се за майка си, тя нямала време да ходи на интервюта и продължавала да бъде безработна с единствен доход – пенсия. Понякога момичето работело на непълно работно време, но всички спечелени пари отивали за плащане на комунални услуги, лекарства или дългове, които се превръщали в огромни суми.

Решила да се спре на щанда на същите тези мандарини, близо до онази малка мечта на болната ѝ майка, и да ѝ я купи. Момичето претегли една мандарина. Нямаше нищо, не можа да се сдържи и се разплака точно насред супермаркета. – Извинявай, момиче, може би си гледам работата, но ти добре ли си? Мога ли да ти помогна с нещо?” – прозвуча груб мъжки глас. – Да, бихте ли ми купили една мандарина, моля – момичето вдигна поглед от пода и през сълзи отговори – не ме мислете за просякиня, не. Тя продължи да разказва през сълзи цялата ситуация, която се беше развила през последните години от болестта на майка ѝ, докато мъжът не взе две торбички с мандарини и не ги купи.

Едва когато излязоха навън, мъжът каза: “Паркирах колата си наблизо, да ви закарам до вкъщи, ще прегледам и майка ви, ако нямате нищо против. И аз дойдох тук за уикенда, за да посетя родителите си. След прегледа той обеща да се обади и да помогне за по-нататъшното лечение. Седмица по-късно мъжът, както беше обещал, се обади и каза, че е намерил благотворителна фондация, която ще помогне за организирането на рехабилитацията на майка ми в частна клиника в столицата. Благодарение на помощта на непознатия човек много по-бързо бяха закрити всички дългове и след няколко месеца майка ми сама напусна клиниката, след активна рехабилитация и лечение от професионални лекари. След като се върнала в родния си град, момичето имало време да работи. След един месец на различни интервюта тя намерила добре платено свободно място и си намерила работа. Когато, изглежда, няма изход, по пътя ще срещнете правилния човек, който ще ви подаде ръка и невъзможното ще се случи.

 

Rate article
Не си мислете нищо за това: Аз не съм просяк. Но бихте ли ми купили няколко мандарини, моля?