“Не се притеснявай, не съм болен, просто съм гладен, затова дойдох тук, за да изкарам малко пари. Не искам да продавам наградите си, но не искам и да прося!”

от тези събития са минали десет години, но все още помня всичко, което почувствах тогава. Всичко започна, когато бях в командировка в друг град. За мой късмет влакът ми закъсня и трябваше да остана на гарата още един час. За да се забавлявам, реших да се разходя из квартала, защото знаех, че на близкия “пазар” мога да намеря много интересни неща. В повечето случаи хората продаваха онова, което са намерили за ненужно или вече ненужно   .

На този пазар можеше да се намери всичко и той беше привлекателен, въпреки че шумните продавачи, които викаха да си купим стоката, бяха тревожни. Сред тях се открояваше един старец, който излагаше “стоката” си върху малък куфар и мрачно свеждаше глава. По някаква причина бях привлечен от него. Сред стоките му имаше много военни награди и армейски “вещи”. Започнахме да разговаряме и аз го попитах дали това са неговите награди. Той вдигна поглед и скромно каза: “Моите”   .

Преди да успея да попитам защо прави това, той продължи, сякаш беше прочел мислите ми: “Не се притеснявайте, не съм болен, просто съм гладен, затова дойдох тук, за да изкарам малко пари. Не искам да продавам наградите си, но не искам и да прося!”. Когато приключи да говори, той сведе глава, скривайки очите си.

Миг по-късно отидох в супермаркета и купих две големи торби с храна. Дядо ми отказа да ги вземе, засрами се, а после се разплака, стисна ми ръката и ми благодари. Чувствах се неудобно, че прави това, защото аз бях този, който трябваше да му благодари. Някога той защитаваше родината ми и всеки един от нас в бъдеще, а сега всички минават покрай него с безразличие…

 

 

Rate article
“Не се притеснявай, не съм болен, просто съм гладен, затова дойдох тук, за да изкарам малко пари. Не искам да продавам наградите си, но не искам и да прося!”