“Не се обаждайте повече тук! Защо да си губите времето за нещо, което не ви е нужно? Отдавна разбрах, че нито вие, нито внуците ви се интересувате от това дали баба е жива и здрава!”

Завършването на университета беше белязано от две важни събития – сватбата ми и първата ми работа. Започнах работа като мениджър в добра компания, но след няколко години излязох в отпуск по майчинство и родих прекрасната си дъщеря Нина. Нина израсна като умно момиче, затова със съпруга ми не жалихме средства, за да платим за образованието ѝ в престижен университет, а след завършването ѝ съпругът ми ѝ намери добра работа.

Година по-късно тя ни запозна с годеника си и ние отидохме на сватбата им. А след това я посрещнахме от болницата с два розови плика.

Двете ми внучки бяха на 8 години, когато дядо им, моят съпруг, почина. Това беше голяма загуба за всеки от нас. Дъщеря ми разбираше колко трудно е било за мен, затова ми се обаждаше всеки ден след работа и ми разказваше нещо, а аз й споделях какво ми се е случило през това време.

Но после дъщеря ми стана по-заета. Когато ѝ се обаждах, тя се оправдаваше защо не може да говори точно сега. С течение на времето дъщеря ми се върна към това да ми се обажда веднъж на няколко дни и то по-скоро “за показ”, защото чистеше или отиваше някъде. Един ден се почувствах толкова обидена и когато тя се обади, избухнах: “Ако нямаш време за собствената си майка, тогава не се обаждай. Защо ми се обаждаш и в същото време правиш нещо друго?”.

Дъщеря ми обаче някак си се измъкна от това и аз се извиних за думите си. Оттогава тя започна да ми се обажда малко по-често, а след това се върна към това да ми се обажда веднъж седмично.

Бях толкова обидена от отношението на дъщеря ми към мен, че това беше всичко, за което можех да мисля. Стигнах дотам, че не исках да ям или да спя.

Повратният момент беше, когато тя не ми се обади цяла седмица, а и не отговаряше на позвъняванията ми, така че когато все пак ме набра, й казах на висок глас: “Не ми се обаждай повече! Защо да си губиш времето за нещо, което не ти е нужно? Отдавна разбрах, че нито ти, нито внуците ти се интересувате от това дали баба е жива и здрава, те искат само тя да им изпраща храна и подаръци за рождения ден! Това е всичко!”

Дъщеря ми се ядоса и каза, че повече няма да ми се обажда, ако съм толкова егоистична. От думите ѝ ми стана лошо, сърцето ми започна да бие, а после всичко почерня и се събудих в болницата.

Медицинската сестра изслуша историята ми с удоволствие, но когато чу края ѝ, поклати глава и каза: “Вие, възрастните, често забравяте, че ние, младите хора, имаме забързан живот, трябва да работим, да отглеждаме деца, да се развиваме, да вършим нещо вкъщи и е много трудно да се намери достатъчно място в този списък от неща за вършене за един добър и дълъг разговор, затова трябва да цените моментите, когато се сещат за вас дори на път за магазина. Забравени сте, но сте били забравени. Моят съвет към вас ще бъде кратък: намерете си нещо, което да ви занимава, и тогава няма да забелязвате как минават дните, когато дъщеря ви или внуците ви се обаждат.”

Наистина, когато правите това, което обичате, не мислите за това дали някой се интересува от вас.

 

Rate article
“Не се обаждайте повече тук! Защо да си губите времето за нещо, което не ви е нужно? Отдавна разбрах, че нито вие, нито внуците ви се интересувате от това дали баба е жива и здрава!”