– Не прахосвайте пари, всички неща за бебето ще бъдат дадени от роднини, казва свекървата.

Моята свекърва и пестеливостта са едно и също нещо. Тя смята, че няма смисъл да се купува каквото и да било за новороденото, когато другите членове на семейството имат големи деца и могат да дарят дрехите си. Мисля, че можете да се досетите какви са нещата от десета ръка. Ето защо не ми трябват боклуците.

В началото живеехме в апартамент под наем и свекърва ми не ни пречеше. Но след това си купихме собствено жилище и свекърва ми пое отговорността за ремонта ни. Тя каза, че плочките ще бъдат положени от един приятел, електричеството ще бъде направено от друг – не е нужно да наемате никого.

Качеството на тези “професионалисти” е ужасно, така че нямам нужда от такива работници. Вече съм виждала как изглежда такъв ремонт в къщата на свекърва ми. Тя върви и се спъва по неравния под. Когато отказах, свекърва ми ме нарече меркантилна и ме обвини, че прахосвам пари.

Когато искахме да сменим мебелите, започна второто действие на спектакъла. Свекърва ми започна да звъни на всички роднини и да събира стари дивани, бюфети и килими. Когато чу отказа, тя каза, че с този подход бързо ще тръгнем надолу.

Съпругът ми беше на моя страна. Печелехме достатъчно, за да обзаведем подобаващо дома си. Правехме всичко по свой начин, независимо от това колко възмутена беше тя.

Искам веднага да кажа, че не съм сополива. Сестра ми често ми дава дрехите си, но те са качествени и в добро състояние. И да взема нещо, стига да не харча пари, не искам. Предпочитам да купя няколко неща с добро качество за бебето, но те ще са удобни и красиви.

– Защо харчите пари? Имаме толкова много деца в семейството – проплака свекърва ми.

Знаех, че много дрехи сменят собственика си за десети път. Когато ги видях , осъзнах, че с тях мога най-много да измия пода. Всичко беше на петна, кръпки, дупки, без копчета и закопчалки.

Друга роднина ни донесе детско креватче от своя братовчедка. То дори нямаше страници – накарала е съпруга си да го поправи. Ние просто отнесохме тази семейна реликва на село и купихме нормална люлка.

– Вижте тези богати хора! Сега ти си тази, която толкова лесно харчи пари, а когато си в родителски отпуск, ще се успокоиш. Тогава ще видиш, че е трябвало да ме послушаш, вместо да си вириш носа – свекърва ми не можеше да се успокои.

Не ме интересува дали е обидена, или не, защото аз имам право да се грижа за благополучието на детето си. Дори да имаме финансови проблеми, родителите ми няма да ме изоставят. Няма да умрем без тези подаръци.

 

 

Rate article
– Не прахосвайте пари, всички неща за бебето ще бъдат дадени от роднини, казва свекървата.