Не очаквах, че първата среща на майка ми и приятелката ми ще мине толкова зле.

– “Мамо, това е годеницата ми Кристина. Надявам се, че ще се харесате. Планираме да създадем семейство” – казах първия път, когато доведох приятелката си на среща с майка ми.

Кристина беше срамежлива, страхуваше се да вдигне поглед. Атмосферата беше много напрегната. Момичето искаше да направи добро впечатление на майка си. Тя поддържаше разговора, не я прекъсваше и в отговор й задаваше въпроси. Въпреки че майка ѝ също се чувстваше объркана, тя беше много по-уверена от Кристина. Тя разказваше за ястията, които беше готвила през целия ден, за нашата котка Луиза, за ежедневието.

Майка ми харесваше скромността на моето момиче. Тя слушаше Кристина с интерес. Бях много щастлива, че успяха да намерят общ език. Но когато седнахме на масата, видях колко неудобно се чувстваше Кристина. От време на време тя ме поглеждаше, сякаш искаше да каже нещо. Момичето не изяде нищо от масата. Майка ѝ забеляза това. Тя цял ден стоеше до печката, готвеше, искаше да изненада приятелката ми, но по някаква причина не искаше да яде нищо. Майка ми наредила масата с много чинии. Но приятелката ми опита само салатата.

Тогава майка ми каза:
– “Кристина, яж. Страшно е да те гледам. Толкова си слаба. Какво изобщо ядеш?
– Ще ме извиниш, разбира се, но аз не ям такава храна – отвърна приятелката ми, – всичко тук е твърде калорично. Трябва да се грижиш за здравето си и да не злоупотребяваш с такива ястия. Ти си хапни вечерята, а аз ще те изчакам в стаята. Наслаждавай се на вечерята си!

Мама пребледня. Тя изчака, докато Кристина излезе от стаята, и след това се нахвърли върху мен с въпросите си:

– “Сине, кажи ми какво направих погрешно? Всичко тук е домашно – питки с грах, маслини, картофи с месо, колбаси, сирене и торта. Тя яде ли нещо друго освен зеленчуци? Каква жена ще стане от нея? О, горко ми!

Опитах се да успокоя майка си, но тя не можа да се спре:

– “Разбирам те, всеки харесва нещо свое. Но ти можеше да ядеш плодове. Защо да ставаш от масата точно по средата на вечерята? Това е просто грубо. Аз готвя в кухнята от сутринта, правя всичко възможно, а тя не иска да яде, виждаш ли. Ако я бях предупредил, щях да приготвя други ястия. Защо не казахте нищо?

Опитах се да обясня на майка ми, че Кристина се храни по различен начин.
– Опитах, а тя все още се осмелява да ми казва с какво да храня сина си!

Тогава майка ми хвърли вилицата си през масата и излезе от къщата, за да не каже нищо повече. Знаех, че майка ми е избухлива. Когато изпадне в ярост, е по-добре да не я докосвам.

– Не мисля, че приятелката ми е казала нещо подобно. Единственото нещо е, че може би наистина трябваше да предупредя майка ми, че Кристина се опитва да се храни правилно. Честно казано, нямах никаква представа. Не очаквах такова поведение от майка ми при първата среща.

Сега тя определено няма да забрави това и ще се обижда дълго време.

 

 

Rate article
Не очаквах, че първата среща на майка ми и приятелката ми ще мине толкова зле.