“Не напразно ти помогнах да купиш апартамента, така че имам дял в него! И засега ще дам апартамента си под наем, за да мога да използвам парите! И изобщо, мисля, че си отишъл на тази ваканция напразно, просто си похарчил парите си!”

Преди няколко години (но и сега) всяка вечер разхождах вярното си куче. Тогава все още живеех с майка ми в двустаен апартамент и тъкмо спестявах пари за собствено жилище. Не бързах да се изнасям, не исках да влизам в големи заеми, а и с майка ми се чувствахме доста добре, деляхме всички разходи наполовина. Не познавах баща си, той напусна майка ми, преди да се родя, така че тя не обичаше да говори за него.

Една вечер, докато се разхождахме, кучето ми си играеше с друго куче и тогава разбрах, че името му е същото като моето (ирония на съдбата, нали?) Момичето, което го разхождаше, веднага ме хареса, много си говорихме същата вечер и аз я поканих на среща. Срещахме се в продължение на една година и тогава разбрах, че тя е тази, която съм търсил толкова дълго, и ѝ предложих брак.

Всичко беше чудесно във връзката ни, с изключение на един факт – майка ми не харесваше Сара. Постоянно ми повтаряше, че е старица и че иска от мен пари и апартамент. Махнах с ръка на всички думи на майка ми, защото знаех, че Айра не е такава, тя би ми дала последното парче хляб, ако знаеше, че съм гладен.

Организирахме сватбата само за нашите роднини, но тя беше успешна. Най-скъпият подарък беше от родителите на съпругата ми, които обещаха да платят половината от жилището, което избрахме. Майка ми нямаше толкова пари, затова ни подари комплект чинии. Разбира се, никой не каза лоша дума за това, защото разбраха защо не разполага с много пари.

Шест месеца по-късно, когато бяхме избрали желания апартамент и получихме половината от сумата от родителите на съпругата ми, майка ми се появи на прага. Тя каза, че също иска да участва в такава покупка и да инвестира в семейството ни, затова ни даде хиляда долара. Бяхме много изненадани, защото майка ми е пенсионерка и не разполага с много пари, но с благодарност приехме подаръка ѝ. Покрихме почти цялата сума за апартамента наведнъж, защото със Сара имахме спестени пари, когато се разделихме, и ни бяха останали от сватбата.

Така че за шест месеца изплатихме всичко и решихме да обновим апартамента, като бавно и постепенно правим ремонти. И двамата печелехме добри пари, така че нямаше проблеми с това, а докато траеше ремонтът, решихме да си вземем отпуск и да отидем на почивка, поне за седмица, защото никога не сме имали меден месец.

Докато бяхме на почивка, оставихме майка ми да отговаря за нея, защото имахме нужда някой да разхожда и храни двете кучета всеки ден. По време на отсъствието ни майка ми дори се премести при нас, сякаш така ѝ беше по-удобно, отколкото да транспортира кучетата до нейното жилище.

Когато се върнахме от ваканцията и влязохме в апартамента, бяхме зашеметени. Мама беше пренаредила всичко и го беше превърнала в свой, а когато видя изненадата ни, каза: “Реших, че отсега нататък ще живея с вас. Не напразно ви помогнах да купите апартамента, така че и аз имам дял в това! А за момента ще дам апартамента си под наем, за да мога да използвам парите! И изобщо, мисля, че си отишъл на тази ваканция напразно, просто си си похарчил парите!”

Жена ми не знаеше какво да каже, но видях сълзи в очите ѝ, затова поех тежестта, обясних на майка ми, че тя си има собствено жилище, никой не я е принуждавал да инвестира в “нашето”. Дадох ѝ хиляда долара и я помолих да се прибере у дома.

Майка ми беше много обидена от мен, крещеше, че съм неблагодарен син и че животът ще ме накаже за това, но аз бях сигурен, че съм постъпил правилно. Разбира се, не исках да я огорчавам, но как бих могъл да постъпя иначе?

Rate article
“Не напразно ти помогнах да купиш апартамента, така че имам дял в него! И засега ще дам апартамента си под наем, за да мога да използвам парите! И изобщо, мисля, че си отишъл на тази ваканция напразно, просто си похарчил парите си!”